Novo ruho hotela Kvarner

Svake godine pred sezonu mnogi hoteli se obnavljaju, no ono što je mnoge uvelike začudilo je obnova, odnsono nadogradnja najstarijeg hotela na Jadranu i u Hrvatskoj – hotela Kvarner u Opatiji!

Izgrađen je davne 1884. godine, kao prvo luksuzno odmaralište Opatije i to na mjestu nekadašnjih vinograda obitelji Tomašić. Gradnja hotela je trajala svega 10 mjeseci, a prvotno je planirano da bude sanatorij za plućne bolesnike. Arhitektura ovog hotela u neoklasicističkom stilu slovi kao sinonim za eleganciju i profinjenost kojom odiše Opatija, te svjedoči o takvim prošlim vremenima. Inače, hotel ima veoma važnu ulogu u povijesti turizma Opatije (koji ove godine slavi 170. obljetnicu), te se smatra začetnikom turističke tradicije ovoga kraja. Tijekom povijesti, hotel je ugostio brojne slavne ličnosti, poput austrijskog cara Franje Josipa I. Iza izgradnje ovog hotela stoji Društvo južnih željeznica na čelu s Friedrichom Juliusom Schulerom, dok je za nacrte zaslužan bečki arhitekt Franz Wilhelm.

Nekoć je ispred hotela, do same obale mora stajala terasa hotelske kavane, poznate kao najprofinjenija kavana, no ona je kasnije povučena s obalnog puta (danas je taj put sastvni dio poznate šetnice Lungomare). Hotel Kvarner krije neke od najznamenitijih simbola Opatije, a među njima se svakako ističe Kristalna dvorana, prekrasno arhitektonsko ostvarenje i najveća sala te vrste u Opatiji. Kristalna dvorana je uređena 1913. godine, na mjestu nekadašnjih kupki (koje su izgorjele u požaru).

Novo ruho ovog povjesnog hotela (te depadanse, Ville Amalije) bi trebalo krajem travnja zasjati punim sjajem! Nova (nadograđena) četvrta etaža hotela bi trebala sadržavati dodatnih deset hotelskih soba. No, ovo nije prva ovakva obnova na hotelu Kvarner; 1927. godine je nadograđena cijela jedna etaža zajedno s lođama!

Hotel Kvarner je spomenik nulte kategorije u arhitektonskom i turističkom smislu te je upravo iz tog razloga ova obnova podijelila mišljenja i naišla na otpor javnosti: da li je riječ o modernizaciji ili pak uništavanju vrijednog spomenika?

Turistički vodič: Primorsko goranska županija

Smještaj: Opatija

photos: photonet.hr – arhiva TZ Opatija, Valter Stojšić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.