Porijeklo naziva europskih gradova

Svi mi (više manje) volimo putovati i upoznavati nove kulture, ljude i običaje, ali i povijest područja kojeg posjetimo. Postoji li ljepši osjećaj od onog kada se vratimo s putovanja, bogatiji za novo iskustvo, ali i za nova saznanja? Ovog puta nije potrebno da odete na putovanje kako biste naučili nešto novo: vodimo Vas na kratko putovanje europskim gradovima i ukratko ćemo Vam ispričati kako su dobili svoje ime.

1. BARCELONA
Prema mnogima najljepši europski grad svoje ime duguje generalu Hilkaru, ocu čuvenog Hanibala koji je gotovo deset godina terorizirao Rim i cijelu Italiju. Hamilkar je inače i osnovao Barcelonu, a njihovo obiteljsko ime je Barkas, što dolazi od punske riječi za munju.

SMJEŠTAJ

2. BERLIN
Prema njemačkoj narodnoj predaji ime grada dolazi od njemačke riječi ”Bär” što znači medvjed (koji je ujedno i simbol Berlina), međutim naziv grada ipak dolazi od slovenske riječi berl – što znači močvara.

SMJEŠTAJ

3. ISTANBUL
Ovaj biser kojeg smo nekoć zvali Carigradom svoje ime duguje grčkoj frazi ”eis tan polin” što znači ”u grad”. Naime, u to je doba Konstantinopolis bio u tolikoj mjeri iznad svih ostalih gradova na svijetu da su ga Grci zvali Grad, odnosno ”išli su u Grad”.

SMJEŠTAJ

4. HAMBURG
Najveća njemačka luka i jedna od najvećih svjetskih luka svoje ime duguje kombinaciji stare njemačke riječi ”hamma” što značu ”but”, a u prenesenom značenju bismo tu riječ mogla najbolje opisati kao ”ugao”, što opisuje položaj ovog grada na rijeci. Prema drugoj tezi, naziv grada dolazi od riječi ”hamme” što znači ”zatvoreni pašnjak”, dok drugi dio imena ”burg” znači ”tvrđava”.

SMJEŠTAJ

5. SPLIT
Naziv našeg mediteranskog bisera i Dioklecijanovog grada potječe od biljke brnistre koja je na području grada i oko grada rasla u izobilju, a čiji je grčki naziv ”aspalatos”. U srednjem vijeku grad se nazivao Spalatum, što je izvedenica od riječi ”spalato” i poveznica uz palaču koja predstavlja srž povijesnog dijela grada.

SMJEŠTAJ


6. OSLO

Glavni grad Norveške svoje ime duguje riječi ”os” što u prijevodu znači ”ušće”, a ukoliko uzmemo u obzir njegov smještaj, smatramo da je riječ o najrealnijoj mogućoj etimologiji.

SMJEŠTAJ

7. MANCHESTER
Prvobitni naziv ovog grada bio je Mamucio i keltskog porijekla, dok današnji naziv dolazi od naziva Mameceastre i složenica je od riječi ”mamm” što u prijevodu znači ”dojka ili brdo” i staroenglenskog ”ceastre, chester” što je označavalo rimski grad. Dakle, grad nastao na brdu.

SMJEŠTAJ

8. EDINBURGH
Škotska prijestolnica se prvobitno nazivala ”Din Eidyn” što na keltskom znači ”tvrđava na padini”. Nakon nekog vremena, prvi dio naziva je uklonjen , a nadodan je staroengleski sufiks ”-burgh” što također u prijevodu znači tvrđava.

SMJEŠTAJ

9. MILANO
Svjetska prijestolnica mode se nekoć davno, u antičko doba, nazivala Mediolanum, od galskih riječi ”medios” što znači “između” i ”lanum” što znači “ravnica”; odnosno naziv je dobio zahvaljujući svom položaju u dolini rijeke Po.

SMJEŠTAJ

10. RIM
Vječni grad se na latinskom naziva Roma, što je moguća izvedenica od riječu ”Rumon”, starog imena rijeke Tiber. No, mi smo ipak svi najviše vezani uz legendu o blizancima Romulu i Remu, sinovima rimskog boga rata Marsa, koje je ukrao osvetoljubivi otac i bacio u rijeku Tiber. Dalje, svi znamo što se dogodilo; spasila ih je i odgojila vučica te su oni upravo na tom mjestu podignuli grad…

SMJEŠTAJ

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.