Odmor u najlipšem gradu na svitu

Za grad Split će njegovi stanovnici s ponosom reći da je ”najlipši grad na svitu”, a s time će složiti i mnogobrojni posjetitelji i gosti ovog posebnog i jedinstvenog grada. Grad je ispunjen kulturno povijesnim spomenicima, stanovnicima vedrog druha i ženama iznimne ljepote (znate da za Splićanke kažu da su najljepše žene na svijetu), prirodnim ljepotama i još mnogobrojim činiteljima koji tvore tu njegovu posebnost. Smješten je na samom središtu jadranske obale, a njegova idealna klima sa 2 700 sunčanih sati godišnje ga čini idealnom destinacijom svih 365 dana u godini. O posebnostima Splita bismo mogli satima pričati, i jako veliki broj tekstova napisati, te bismo Vam mogli i dati savjete kako da provedete svoj odmor u Splitu i što da obavezno posjetite. U nastavku pročitajte naših 10 savjeta kako da provedete svoj odmor u Splitu i što da posjetite.

1. Dioklecijanova palača
Poznata je stvar da je Split nastao iz palače koju je car Dioklecijan sebi dao izgraditi kako bi u njoj proveo posljednje godine života. Njezina gradnja je započela 295. godine a potrajala je sve do 305. godine. U početku je grad bio unutar zidina, no kako su stoljeća prolazila broj stanovnika je rastao i zidine palače su postajale sve tjesnije… U povijest sada nećemo ulaziti, ali ćemo naglasiti da Palača i nakon više od 1700 godina ostavlja bez daha. Cijeli centar unutar zidova Palače je jedan veliki povijesni lokalitet. Prošetajte uskim kamenim ulicama, otkrijte skrivene prolaze, uživajte u prekrasnoj arhitekturi i popularnim znamenitostima koju se nalaze unutar Palače. Neizostavno je spomenuti Peristil, trg ispred katedrale, za kojega možemo reći da je središte kulturnog života u Splitu. S Peristila se spuštamo u Dioklecijanove podrume koji svojim glomaznim i hladnim zidovima ostavljaju bez daha, a iz podruma izlazimo na Rivu… Palača je ukupno imala 4 vrata; zlatna, srebrna, mjedena i željezna, a kada prođete kroz Zlatna vrata ugledat ćete veličanstveni spomenik poznatog biskupa, Grgura Ninskog, djelo velikog umjetnika Ivana Meštrovića. U samom središtu Splita možete doživjeti i dašak Egipta: na samom ulazu u veličanstvenu katedralu, nalaze se dvije sfinge. Istraživanje povijesnog dijela grada, unutar zidova Palače potrajati će zasigurno cijeli dan, ali vjerujte da ćete uživati.

2. Katedrala
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, poznatija pod nazivom katedrala sv. Dujma, smještena je unutar zidova Palače, no zajedno sa svojim impozantnim zvonikom zaslužuje punu pozornost. Izvorno je bila Mauzolej cara Dioklecijana, i kao takva je nastala u smaom središtu palače; odnosno na sjecištu ulica Cardo i Decumanus. Mauzolej je katedralom postao sredinom 7. stoljeća kada su u nju postavljeni oltari sa relikvijama dvaju mučenika – sv. Anastazija i sv. Dujma, obojice pogubljene u susjednoj Saloni. Katedrala obiluje vrijednom kulturno-povijesnom baštinom, gdje bismo posebno istaknuli drvena vrata iz 1214. godine, djelo majstora Andrije Buvine, na kojima je prikazano ukupno 28 slika sa motivima iz Kristovog života. Unutar katedrale se nalazi Riznica u kojoj se čuvaju brojni relikvijari, stari kaleži, slike i rijetke knjige među kojima se posebno ističe Splitski evanđelistar i kronika ”Historia Salonitana” Tome Arhiđakona. Mnogima omiljeni dio katedrale se nalazi izvan – pogađate, riječ je o 57 metara visokom zvoniku s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad Split. SAVJET: Obavezno se popnite u zvonik i uživajte u jedinstvenom pogledu.

3. Park – šuma Marjan
Brdo Marjan se smjestilo u samom središtu grada Splita i zasigurno je jedan od simbola ovog grada, koji se naziva i ”Grad pod Marjanom”. Sjeverni dio Marjana je satkan u vapnencu, dok je južni sastavljen od kamena i kamenite obale. Sastoji se od ukupno 3 vrha, 3 prekrasne vidilice, koje su smještene na 125, 148 i 178 metara n/m. Omiljeno je gradsko izletište, i Splićani svaki svoj trenutak provode uživajući u svježem zraku i u krugu park šume koju čine borovi, koje su stari Splićani počeli saditi još u 19. stoljeću. Osim uživanja u vidikovcima, posjetite stare crkvice, prošetajte šumom, uživajte na svježem zraku – veliki je broj mogućnosti koji su Vam na raspolaganju.

4. Splitska Riva
Biti u Splitu i ne prošetati Rivom i ne popiti kavu na poznatoj splitskoj rivi je kao da ste u Nici i odlučite zaobići šetnju Zaljevom Anđela. Riva je srce grada, omiljeno gradsko okupljalište, mjesto na kojem se biva viđen i gdje se voli biti viđen. Prepuna je kafićima, slastičarnama i suvenirnicama, ali i nezaobilznim splitskim duhom. Ima li što ljepše od ispijanja prve jutarnje kave pod zrakama sunca i uživanja u ritmičnosti ovog jedinstvenog grada? Šetnja prema istočnoj strani Rive će Vas dovesti do tržnice, popularnog Pazara, dok se na zapadnoj strani nalazi Trg republike, fontana i crkva sv. Franje.

5. Plaže
Split se može pohvaliti brojnim plažama i kupalištima koja su smještena u samom gradu, ali i u bližoj okolici. Posebno su popularne Bačvice, pješčana plaža smještena skoro u samom gradskom sedištu. Prošetajte se prema ”Bačama”, popijte kavu na suncu i uživajte u prekrasnom pogledu ili pak zaigrajte nezaobilazni picigin. Pod Marjanom se također nalaze prekrasne plaže, ne baš toliko popularne među turistima kao što su Bačvice, već je riječ o plažama koje preferiraju domaćini: Ježinac, Kašjuni i Bene. Od ostalih plaža treba spomenuti Firule, Ovčice, Trstenik i Žnjan. Savkako bismo Vam preporučili da krenete u šetnju od Bačvica pa sve do Žnjana, zasigurno ćete uživati.

6. Gastronomija
Split se može pohvaliti bogatom ponudom kvalitetnih restorana, koji su idealan način da upoznate splitsku gastronomsku ponudu. Ona se sastoji od ukusne ribe, sira, pršuta, mesa koje zbog ispaše na travnjacima bogatima mineralima ima posebnu aromu. U Splitu svakako kušajte poznatu splitsku pašticadu, uživajte u ribljima specijalitetima, bogatoj ponudi vina, ali svakako kušajte i soparnik, domaći specijalitet Omiškog zaleđa spravljen od tijesta, blitve i češnjaka. Ukoliko želite uživati u izvornim specijalitetima, svakako posjetite jedan od restorana koji se nalaze u staroj splitskoj četvti Varoš. Poslije večere, opustite se uz čašu crnog vina u jednom od mnogobrojnim barova unutar starog dijela grada.

7. Tržnica i Ribarnica
Kao što smo već spomenuli, splitski Pazar je duša grada, mjesto u kojem možete uživati u šarolikim bojama i raznovrsnim mirisima, mjesto gdje možete kupiti domaće i svježe proizvode. Ovdje možete provesti čak i sat vremena, opet će Vam biti malo. Obavezno posjetite i ribarnicu, popularnog naziva Peškarija, koja je jedan od centarlih punktova grada, ali i zanimljiv spomenik građen u secesijskom stilu pred nešto više od 120 godina. Peškarija za Splićane ima posebno značenje, a sve što nudi Jadransko more tu se nalazi. To znaju i turisti koji rado dođu u posjet Peškariji i kupnju specijaliteta Jadranskog mora.

8. Splitski muzeji
Kulturna ponuda Splita je neiscrpna priča koja će Vas dovesti i do muzeja i galerija u kojima ćete se zasigurno na trenutak vratiti u prošlost. Svakako posjetite Muzej grada Splita, koji se smjestio u staroj gotičkoj palači iz 15. stoljeća, a upravo u ovom muzeju ćete najbolje popratiti povijesni razvoj grada. U Splitu se nalazi i najstariji hrvatski muzej, Arheološki u kojem možete vidjeti izloške još od vremena prapovijesti, pa preko Rimljana do srednjeg vijeka. U Etnografskom muzeju možete vidjeti tradicionalnu odjeću, posuđe, namještaj, nakit te druge predmete koje su koristili Splićani u svom svakodnevnom životu tijekom povijesti.

9. Prokurative
Prokurative ili službeno Trg republike, glasoviti je mediteranski trg u središtu Splita, zapadno od Dioklecijanove palače, koji je ujedno poznat i kao pozornica kulturnih zbivanja u Splitu. Načelnik Bajamonti je još u 19. stoljeću zamišljao Split kao Grad budućnosti, te je jako puno truda uložio u njegovo uređenje, kako bi od malog provincijskog grada stvorio europski grad. Popijte kavu na Prokurativama pod zrakama sunca i nakon toga se spustite na Marmontovu ulicu, središte urbanog života u Splitu koja je ujedno prepuna i povijesnih sadržaja i zanimljivosti, a uspomena je na kratku francusku vladavinu u gradu Splitu.

10. Salona i Klis
Svega 6 km od Splita nalazi se Solin, nekadašnja Salona, administrativno središte u rimsko doba. Ovdje možete vidjete ruševine koje potječu još od vremena cara Dioklecijana, uključujući baziliku, stupove, sarkofage te ostatke amfiteatra. U to je doba Salona imala 60 000 stanovnika, a u gradu je vladao pravi kozmopolitski duh. Putem do Salone ćete uočiti jedno maleno brdo, koje se kao hrid ponosno uzdiže. Riječ je o brdu Klis na kojem se nalazi istoimena tvrđava, koja predstavlja simbol hrvatskog otpora u vrijeme prodora Turaka. Prošetajte ostacima tvrđave i uživajte u najljepšem mogućem pogledu na ”Najlipši grad na svitu”.

Tražite smještaj u Splitu?

photos:123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.