Otok Silueta, egzotična bajka Sejšela

O Sejšelima, svojevrsnoj bajci na Zemlji smo već pisali, iako bi se još jako puno tog dalo napisati o bijelim pješčanim plažama, tirkiznom moru, zelenim vrhovima, prašumama, granitnim stijenama i ostalim ljepotama koje krase ovo otočje. Dugo smatrano kao ekskluzivno odmaralište bogatih, ova otočna država je posljednjih godina postala dostupna sve većem broju putnika koji žele doživjeti putovanje života! Mnogi će reći da je ovo najljepši arhipelag na svijetu, sa ukupno 116 otoka koji su poput dragog kamenja rasuti diljem oceana. Ukupno 42 granitna otoka, ostaci izgubljenog svijeta, grupiraju se oko glavnih otoka Mahé, Praslin i La Digue, dok se koraljni otoci šire prema obali istočne Afrike.

Svega 20 km sjeverozapadno od otoka Mahé, nalazi se treći po veličini granitni otok Sejšela – Silueta (Silhouette). Ime je dobio po Etienneu de Silhouettei, francuskom ministru financija iz vremena vladavine kralja Luja XV. Od sredine 19. stoljeća, otok je bio u vlasništvu obitelji Dauban koja je na ovaj otok pristigla s Mauricijusa, a za vrijeme njihove vladavine na otoku su se razvijale plantaže te je otok doživljavao svoj gospodarski procvat. Na otoku je s vremenom sagrađen mauzolej u kojem su se sahranjivali članovi ove obitelji. Dauban Mauzolej je izgrađen na mirnom i usamljenom mjestu, okreužen bujnom vegetacijom koju pretežito sačinjava drveće kokosa, a arhitekturom daje uvid u socijalne i ekonomske aspekte naglašavajući status obitelji i stupanj ekonomskog prosperiteta u to vrijeme.

Ovaj otok se nalazi na nadmorskoj visini od 740 metara, i kao takakv je uspio izbjeći masivnu sječu šuma, koja je zadesila ostale otoke. Silueta je 26. listopada 1987. godine proglašena kao Marine Nacionalni Park, kako bi se doprinijelo očuvanju jedinstvene prirode koja se ovdje nalazi, što ukljućuje brojne endemske biljke i ugrožene životinjske vrste. Na istočnoj strani otoka nalazi se Anse Lascars, poznata pješčana plaža ispunjena koraljima, ali poznata i po drevnim grobnicama u kojima leže tijela 30 arapskih mornara, čiji je brod prije mnogo godina doživio nesreću i nasukao se na obalu ovog otoka. Plaža idealna za kupanje i sunčanje, poznata po velikom broju ugostiteljskih objekata, ali i po jedinstvenom i neobičnom ambijentu je Anse La Passe.

Otok Silueta predstavlja jedinstveni primjer simbioze netaknute prirode i modernog načina života, a posjetitelji ovdje mogu uživati u istinskoj ljepoti. Ovaj otok, ali i ostali otoci arhipelaga Sejšela, predstavlju idealno mjesto da doživite uzbuđenje ribolova i da zaronite u društvu veličanstvnih stanovnika velikog plavetnila, poput sabljarki, tuna, barakuda. Vode ovog arhipelaga možemo usporediti sa pravim tropskim akvarijem u kojem čarobna kolekcija riba i raznobojnih koralja očekuje posjetitelje da zarone tamo gdje se jako malo njih usudilo…

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.