Otok Wrangel, posljednje stanište mamuta

Između istočnosibirskog i Čukotskog mora, sjeverno od Beringovog prolaza, nalazi se otok Wrangel. Ime je dobio po ruskom istraživaču Ferdinandu Petroviču Wrangelu koji je tražio ovaj otok 1823. godine, ali nikada nije dospio do njega. Otok je otkrio američki kitolovac Jannette, 1879. godine no potonuo je 1 300 km sjeverozapadno od otoka, a prvi koji su stupili na ovaj otok bili su skupina Amerikanaca s parobroda Thomas L. Corwin (1881. godine), dok su tragali za izgubljenim brodom Jannette.

Otok Wrangel je jedno od najnevjerojatnih mjesta na Zemlji, koji je nekoliko stoljeća bio nedostupan za ljude, zahvaljujući svom položaju, koji ja ge skrivao od znatiželjnih pogleda. Predmet proučavanja je postao početkom 20. stoljeća, a sredinom 20. stoljeća je postao prvi ruski rezervat arktičke prirode (uz otok Gerald). Wrangelov otok je 2004. godine uvršten u UNESCO-v popis svjetske baštine, upravo zbog svog jedinstvenog otočnog ekosustava, koji je i danas slabo poznat. Otok je pravi muzej arktičke flore i faune! Ovdje se nalazi definitvno najbogatija zbirka flore, koja je otporna na led i niske temperature. No, ovo mjesto zahtjeva nekoliko službenih dozvola za posjet, dok se na njega može doći helikopterom tijekom zime ili ledolomcem preko ljeta. Wrangel je dom pacifičkih morževa, snježnih sova, arktičke lisice i sobova, te morskih ptica. Ujedno, kaže se da je Wrangel mjesto na kojem je nastao polarni medvjed.

Paleontolozi vjeruju da je otok Wrangel posljednje mjesto na kojem je živio dlakavi mamut. Navodno su ovdje živjeli sve do cca 2 500 godina prije nove ere, što bi značilo da su mamuti još uvijek hodali otokom dok su se u Egiptu gradile piramide. Izolacija otoka je stvorila jedinstvenu prirodnu strukturu, te ne postoji ništa slično tome u svijetu!

photo: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.