Pamukkale – ”Pamučna palača” bajkovitog izgleda

Na jugozapadnom dijelu Turske, nalazi se čudo prirode koje se zahvaljujući svom bajkovitom izgledu često uspoređuje sa zaleđenim vodopadom ili sa snijegom prekrivenim terasama – Pamukkale. Međutim, ove impozantne geološke formacije nemaju nikakve veze sa ledom ili snijegom, a nazvane su ”Pamučna palača”. Ovaj lokalitet je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora i sastoji se od toplih izvora i vapnenca travertina koji tvori neobičan oblik plitkih terasastih bazena koji su nastali prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

Vapnenačke stijene, na kojima je nastao sveti grad Hierapolis nastajale su tisućama godina taloženjem kalcija, a ovaj grad je danas impozantan nekropolis u kojem se nalazi oko 1 200 grobnica i mauzoleja. Hierapolis je svojedobno predstavljao odmorište za bogate i odabrane koji su ovdje uživali u ljekovitoj termalnoj vodi. Danas se ovdje mogu vidjeti ostaci termi, hramova i spomenika, te originalne ranokršćanske građevine zbog čega je 1988. godine ovo područje stavljeno pod zaštitu UNESCO-a. Cijelo područje se nalazi u dolini rijeke Menderes, a učestali potresi na tom području su doveli do nastanka terasa kao i do izdizanja tople vode bogate kalcij karbonatom koja je ispunila terase i oblikovala bazene prekrasne plave boje. Prema legendi, dovoljno je provesti 10 minuta u ovoj vodi čija temperatura doseže i do 35°C, kako biste se pomladili za čak 5 godina! Obećanje mladosti i istinski užitak učinili su ovo područje popularnom turističkom destinacijom, što je umalo bilo pogubno za cijelo područje. Naime, brojni hoteli koji su otvoreni neposredno uz samo lječilište koristili su toplu vodu za vlastite bazene, a bezobzirni posjetitelji su hodali po terasama, vozili motore pa čak koristili i šamopne! Zahvaljujući takvom ponašanju, dva bazena su potpuno presušila i uništena su, ali zahvaljujući intervenciji UNESCO-a, veći dio ovog prirodnog fenomena je spašen! Hoteli koji su se nalazili u neposrednoj blizini su danas zatvoreni, a stijenama i bazenima posjetitelji mogu pristupiti isključivo bez cipela.

Inače, Pamukkale se sastoji od ukupno 17 izvora iz kojih izvire voda, čija je temperatura od 35°C pa sve do 100°C. Ove neobično oblikovane plitke bijele terase od vapnenca s kojih vise brojni stalaktiti se nižu jedna ispod druge na ukupnoj dužini od 70 metara. Pamukkle ima dvije sestrinske pojave u svijetu; jednu u Kini (HuangLong, također pod zaštitom UNESCO-a) te kompleks pećina Mammoth Hot u SAD-u.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.