Pantelleria, crni biser Mediterana

Južno od Sicilije, bliže Africi nego Europi, nalazi se ”crni biser Mediterana” – vulkanski otok Pantelleria. Pošto je najveći otok koji pripada Siciliji, bio je prva meta napada Arapa u 8. stoljeću, a ime otoka potječe or arapske riječi ”Bint – al Rion”, što u prijevodu znači ”Kći vjetra”. Pantelleria je jedan od manjih otoka u arhipelagu Sicilije čija stjenovita obala, ponekad dramatična, a ponekad nježna se proteže na nešto više od 53 km. Udaljena je 120 km od obale Sicilije i svega 70 km od obale Tunisa. Ima približno 8 000 stanovnika, koji žive koncentrirani u tri naselja: Pantelleria, Khamma i Scauri i to u tipičnim kućama koje se nazivaju dammusi.

Povijest otoka je slična kao i povijest ostatka Italije, gdje su se brojne civilizacije izmjenjivale i ostavljale svoj trag u mreži isprepletenih kultura. Međutim, najizraženiji su arapski utjecaji pri čemu se ističu tradicionalne kuće Dammusi (prvi puta građene u 10. stoljeću) te Zibbo grožđe koje je uvezeno od Arapa (dva najpoznatija lokalna vina Moscato i Passito se rade od Zippo grožđa).

Pantelleria ima veoma kompleksni reljef, koji je rezultat vulkanskog podrijetla i nekadašnjih vulkanskih aktivnosti koje su formirale veliku kupolu La Montagna Grande visoku 836 metara (najviši vrh na otoku), oko koje se uzdižu manja brda poznata kao ”kudije”. Vulkanske erupcije su odavno prestale, ali se vulkanska aktivnost i danas manifestira gejzirima vodene pare i ”mofetama” – dimnjacima iz koji se puši ugljični dioksid. La Montagna Grande je proglašen Nacionalnim parkom te pruža predivan pogled ne samo na otok već i na sjevernoafričku obalu (dakko, za vrijeme lijepih dana). Na sjeveroistočnom području planine se nalazi Lo Specchio di Venere, vulkansko jezero poznato po termalnim izvorima. Ime je dobio po legendi prema kojoj se božica Venera upravo ovdje zaustavila kako bi se divila svojoj ljepoti i kako bi ju usporedila sa ljepotom Psyche, svoje suparnice. Osim nacionalnog parka i jezera, unutrašnost otoka je specifična po kamenim ”zidovima” lave, nekolicini vulkanskih vrhova i razbacanim tradicionalnim kućicama – dammusijima. Dammusi su građeni od kamena lave i imaju krov u obliku kupole koji služi za prikupljanje kišnice. Debeli zidovi kuće zadržavaju ljeti ugodnu temperaturu dok za vrijeme zime izoliraju i zadržavaju toplinu.

No, ono što svakako najviše privlači posjetitelje je more: stjenovite uvale, špilje i pećine jednostavno ostavljaju bez daha! Jedan od simbola otoka ili barem najfotografiraniji dio je tzv. Slon, stijena koja je jednim dijelom u moru a drugim dijelom je povezana s kopnom, te iz određenih kutova podsjeća na slona! Zanimljiva je lokalna priča da oseka nastane zato što slon ”usisava” vodu kako bi napunio svoje ”rezervoare”. Pantelleria se ponosi čistim i nezagađenim morem, što je uvjetovalo raznolikost flore i faune, tako da se ovdje često može susresti sredozemna medvjedica (koja je napustila većinu područja Mediterana) te dupini koje ćete često sresti u igri. Ronjenje na Pantelleriji je doživljaj koji ne smijete propustiti!

Dakako, odmor nije potpun bez dobre i ukusne hrane, a Pantelleria ima mnogo tog za ponuditi. Naravno, najveć broj specijaliteta je usko povezan sa morskim plodovima i svježom i nadasve kvalitetnom ribom. Ostali specijaliteti koje morate kušati su Ricotta, Ravioli i Pesto pantesco, kapari (jedan od glavnih otočnih proizvoda), Sciakusciuka te začinjeni Med gulaš s tikvicama. Večeru završite jednim od desertnih vina (preporuka Passito di Pantelleria).

Pantelleria je otok prekrasnog krajolika i idealnog stapanja obalnog dijela i unutrašnjosti koji ovaj otok čine jedinstvenim među mediteranskim otocima!

Turistički vodič: Italija

Photo: ©123RF

One comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.