Pariške katakombe: carstvo mrtvih

Pariz, poznat kao Grad Svjetlosti, mode i shoppinga, Grad kulture i umjetnosti, Grad ljubavi, grad u kojem se nalazi Eiffelov toranj, Louvre i Notre-Dame krije mračnu i jezivu tajnu – podzemlje ispunjeno milionima ljudskih kostiju! Svega 20 metara ispod površine Pariza krije se zamršeni niz tunela koji su u vrijeme Rimskog carstva bili kamenolomi na periferiji tadašnjeg Pariza. Vađenjem vapnenca iz tunela tih kamenoloma, rastao je grad i građevine su se počele graditi i iznad samih tunela. Mračni i jezivi tuneli Pariških katakombi ukupno su dugački 300 km, a većina tih tunela je neistražena. Činjenica da je riječ o mračnom i napuštenom labirintu je jeziva sama po sebi, no ono što ovo mjesto čini još strašnijim i jezivijim je činjenica da se tu nalazi pribilžno 6 milijuna posmrtnih ostataka iz 18. stoljeća! Tako posjetitelje na ulazu u ovo sablasno mjesto dočekuje poruka ”Stani! Ovdje je carstvo mrtvih!”, a o ovom mjestu kruže brojni strahovi i legende koji ga čine još sablasnijim. No, tursti jako vole ovo mjesto, tako da znaju čekati u redu i po 4 sata kako bi se spustili niz 130 stepenica i prošetali duž 1,7 km podzemnih galerija, koliko je otvoreno za javnost. Organizirana posjeta katakombama traje oko 45 minuta, a u katakombe se pušta maksimalno 200 ljudi.

Početkom 18. stoljeća Pariz je bio velik i naseljeni grad u kojem je broj stanovnika konstantno rastao, a sukladno tome u gradu je nestajalo slobodnih parcela za izgradnju zgrada i kuća za stanovanje. Uskoro se stiglo i do gradskog groblja, koje je postalo pretrpano i nehigijensko, a u naporu da dobiju nova vrijedna zemljišta na kojima će podignuti velebne građevine, Parižani su odlučili iskopati sve te grobove! Godine 1786. otkopani su svi grobovi, a nakon dvije godine napornog rada svi su kosturi premješteni u tunele napuštenog kamenoloma, danas poznatog pod imenog Pariške katakombe. S vremenom, neki od kostura su iskorišteni za izgradnju jezivih zidova u ovim hodnicima i labirintima. Galerije i hodnici katakombi su ”uljepšane” slikama koje sadržavaju jezive citate i poruke, kao što je: ”Razmislite ujutro da možda nećete dočekati večer, a na večer da možda nećete dočekati jutro.”

S obzirom da je riječ o jako starom mjestu koje je nastalo još u doba starih Rimljana, veliki dio kamenoloma nije službeni dio Katakombi, no to nije spriječilo brojne lopove i radoznalu javnost da uđu u opasni labirint. 80-ih godina prošloga stoljeća čak je bio osnovan poseban pokret čiji je glavni cilj bio istražiti napuštene tunele, a nakon što su otkrili nekoliko tajnih sala, jedan od njih je rekao ”Vi nemožete zamisliti što se dolje krije”.

Dakako, bilo bi čudno da ovakvo mjesto uz sebe ne veže brojne legende u kojima je riječ o masonskim okupljanjima, sotonističkim rizualima, nacističkim skupovima, serijskim ubojicama i slično. Također, zabranjeno je ulaziti u katakombe, posebice sam i bez stručne osobe koja poznaje hodnike koji su otvoreni za javnost, jer kruže brojne priče o ljudima koji su se samostalno upustili u istraživanje ovog jezivog mjesta, i koji nikada nisu živi izašli…

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.