Park prirode Kopački rit

U središnjem dijelu poplavne doline Dunava nalazi se jedno od najvažnijih poplavnih područja u Europi koje predstavlja unutarnju deltu velike rijeke Dunav – Park prirode Kopački rit. Izgled cijelog prostora ovisi o intezitetu poplava, tako da dijelovi kopna i vode svoj izgled i funkciju mijenjaju ovisno o količini pridošle vode. Najveće jezero je Košačko jezero, dok je najdublje Sakadaško jezero, a jezera su povezana međusobno mrežom prirodnih kanala koja su povezana s Dunavom i Dravom. Par se prostire na ukupno 177 km2, a unurar njega se nalazi i Posebni zoološki rezervat. Park ima veliki međunarodni značaj koji je potvrđen 1993. godine i to uvrštavanjem na popis vlažnih područja od međunarodnog značaja, sukladno Ramsarskoj konvenciji.

Deseci tisuća riba, jezera, kanali prepuni riba, stada jelena, divljih svinja i prekrasne livade, samo su dio ponude Kopačkog rita! Glavni ulaz u Park je prijemni centar ”Mali Sakadaš” koji je smješten u autohtonom močvarnom ambijentu. Od prijemnog centra prošetajte poučnim stazama Mali Sakadaš i Veliki Sakadaš te se upoznajte sa osobitostima Kopačkog rita i biljnim i životinjskim vrstama. Ove poučne table vam približavaju i opisuju eko–sustav koji pred vama stoji u svom veličanstvenom sjaju. Iza prekrasnih slika tršćaka, vrbovih šuma i vodenih biljnih zajednica Malog Sakadaša nazire se pitomo selo Kopačevo.

Kopački rit se može pohvaliti jedinstvenom biološkom raznolikošću. Na ovom području je zabilježeno preko 2000 bioloških vrsta, od kojih su mnoge rijetke i ugrožene vrste na svjetskoj razini. Kopački rit je najveće mrjestilište riba ovog dijela Dunavskog sliva, a faunu riba čine čak 44 vrste (šaran, deverika, kečiga, linjak, štuka,…). Močvarni uvjeti u parku su izrazito pogodni za razvoj vodozemaca, dok nepregledne bare, šume i vlažne livade pružaju idealne uvjete za život mnogim vrstama sisavaca! U parku obitava preko 290 vrsta ptica što predstavlja veliku vrijednost ovog područja. Simbol parka prirode je orao štekavac koji se ovdje redovno gnijezdi. Jedna od vrsta ptica koja se ovdje gnijezdi i obitava je patka njorka – jedna od najugroženijih vrsta ptica.

Najbolji način za otkrivanje ljepota parka je plovidba kanalima te tako u proljeće možete vidjeti desetke tisuća divljih gusaka, ljeti možete proći ispod kolonije od nekoliko tisuća velikih vranaca, a u jesen možete vidjeti desetke tisuća divljih pataka. Dok brod siječe vodenu površinu, zasigurno ćete uživati u mirisima močvarne vegetacije te životinjskom carstvu! Za vrijeme boravka obiđite i kompleks dvorca Tikveš, u kojem su kroz povijest boravili brojne slavne osobe i državnici. Kompleks čini prostor šuma i perivoja unutra kojeg su smješteni rezidencijalni objekti: Novi Dvorac s aneksom, Stari Dvorac, Kapelica te prateći objekti s restoranom, a uz svaki objekt se nalazi tabela koja ga opisuje.

Sunčane dane provedite u ljepoti Parka, te kroz rekreaciju ispunite svoje vrijeme vozeći se biciklističkim stazama Parka (cijena najma bicikla iznosi 20 kuna po satu), a parkom prolaze i međunarodne biciklističke rute ”Panonski put mira” i ”Dunavska ruta”. Ujedno, ovdje možete uživati i u ribolovu na prirodnim i umjetnim kanalima te na samom Dunavu. Naime, Javna ustanova Park prirode Kopački rit izdaje dnevne ili godišnje dozvole za rekreacijski ribolov na području Parka prirode (dozvole se kupuju u prijamnom centru Parka!).

Provedite vikend u izvornoj prirodi, u miru i tišini i udaljite se barem na trenutak od životne svakodnevnice i gradske buke i užurbanosti!

 

photos: 123RF

One comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.