Planina Roraima: Otok u oblacima

Planina Roraima, poznata i pod nazivom ”Otok u oblacima”, predstavlja prirodnu granicu koja se nalazi između tri različite države: Venezuele, Brazila i Gvajane. Riječ je izuzetno visokim i strmim liticama koje se često nalaze iznad oblaka, stvarajući iluziju otoka u oblacima, od čega im dolazi i ime. Ova planina je dio Nacionalnog parka Canaima u Venezueli, čija se površina proteže na 30 000 km2 (otprilike veličine Belgije) što ga čini šestim Nacionalnim parkom na svijetu po veličini.

Park porkiva cijelu visoravan Gran Sabana, od rijeke Rio Carrao i gorja Lema na sjeveru, desne obale rijeke Caroni na zapadu pa sve do granice sa Gvajanom i Brazilom na istoku. Gotovo 65% ovog Nacionalnog parka prekrivaju blokovi pješčenjaka sa strmim liticama i gotvo ravnim vrhovima, koji su poznati pod nazivom ”tepui”, što bismo mogli prevesti kao ”Kuća Bogova”, a potječu iz razdoblja kada su Južna Amerika i Afrika bile jedan superkontinent. Najviši tepui u sklopu Nacionalnog parka je upravo Roraima koji je ujedno i česta meta alpinista, dok je najslavniji tepui Auyantepui (”Demonska gora”) s najvišim vrhom iznad 3 000 metara nadmorske visine s koje se obrušavaju golemi vodopadi među kojima je i najviši na svijetu – Angel Falls, čija je neprekinuta visina pada od 807 metara čak 13 puta veća od slapova Niagare!

Planina Roraima, sa najvišom točkom na 2 810 metara nadmorske visine, najpoznatiji je tepui koji se pomalo sablasno izdiže iz oblaka kišnih šuma i močvara porječja Amazone i Orionca. Smatra se jednom od najstarijih poznatijih geoloških formacija na svijetu, a procjenjuje se da je stara čak dvije milijarde godina! Gotovo svakodnevno na ovom prostoru pada kiša, koja je stvorila jedinstveni ekosustav koji uključuje nekoliko endemskih vrsta, poput biljaka mesožderki, a ujedno se ovdje mogu vidjeti i neki od najviših svjetskih vodopada. Ova planina ima veoma značajnu ulogu u legendama, ali i folkloru stanovništva, a najveću slavu je stekla kroz roman Conan Doyla iz 1912. godine – ”Izgubljeni svijet”. Ovim kontinentalni otokom na tromeđi tri države sredinom 19. stoljeća prvi je zakoračio britanski istraživač Everard F. im Turn koji je prošao preko stijena sve do vrha i upravo taj put se i danas koristi te je jedini prolaz ukoliko želite ”osvojiti” vrh Roraime.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.