Rastoke

Ako želite uživati u ljepoti prirode i vidjeti ju u njezinom najljepšem izadnju, tada su Rastoke definitvno mjesto koje morate posjetiti! Nastale su igrom prirode u utoku rijeke Slunjčice u rijeku Koranu, te je stvoreno mnoštvo slapova od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilina Kosa. Možemo reći da su pravi uvod u obližnja Plitvička jezera! Ovdje možete uživati uz najljepše boje i zvukove prirode, ali i uz prekrasna djela koja je stvorio čovjek: mlinice i vodenice, za što je iskoristio snagu vode kako bi ih pokrenuo! Rastoke se ističu autentičnim tradicionalnim objektima od drva i sedre iz 17. stoljeća, pretpostavlja se i ranije. Ipak, najveći broj kuća sagrađen je krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a u njima možete i odsjesti, jer pojedina domaćinstva nude smještaj! Također, ovdje sve vrvi od starih zanata, tako da se možete okušati u jednom od njih, a kada ogladnite na izboru Vam je odlična gastronomska ponuda (rastočki kraj je poznat po odličnoj janjetini, pastrvi, bukovačama i šampinjonima i nezaboravite probati domaći kruh). Ako odlučite posjetiti ovaj prirodni raj, zasigurno ćete uživati, bez obzira na godišnje doba jer ovdje je uvijek kao u bajci.

Ukoliko Rastoke odlučite posjetiti sa djecom, nezaboravite im ispričati legendu o vilama: Dok su mlinovi žličari cijelu noć mljeli kukuruz i pšenicu, mlinari i mlinarice družili su se uz petrolejske lampe i dugo u noć prepričavali razne priče iz života. Za to vrijeme rastočke vile uzimale bi konje koje su mlinari ostavljali pod sjenicima da se odmore za povratak kući. U ranu zoru vile bi vraćale konje – zadihane, umorne, znojne i s grivom spletenom u mnoštvo sitnih pletenica, a one same prale bi svoje rublje u Slunjčici, plesale kolo i igrale se, zvale mlinare da im se pridruže… Starosjedioci tvrde da se vile i danas ovdje rado okupljaju, pa tko zna, možda vam se posreći!

Rastoke su najbolji prikaz zajedničkog djelovanja čovjeka i prirode: ono što je priroda stvarala tisućama godina, a čovjek kasnije izgradio prilagođavajući se prirodnim uvjetima, skaldno se uklapa u jedinstvenu cjelinu. Upravo zbog tog jedinstvenog sklada povijesne, etnografske i graditeljske kulturne baštine Rastoke su 1969. godine upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture.

Za upoznavanje slunjskog kraja, osim pješice, najbolje je koristiti bicikl, još pogotovo ukoliko u obzir uzmemo uređene bicilističke staze (od Slunja do Cetingrada).

Turistički vodič: Karlovačka županija

Photo: ©123RF

One comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.