Razlozi za posjetiti Zagreb

Bez obzira dolazite li u Zagreb poslovno ili turistički, dočekati će Vas kao starog prijatelja i ponuditi Vam ono najbolje kako biste zapamtili odmor. Mnogo je toga što Vam glavni grad Hrvatske može ponuditi i veliki je broj atrakcija i znamenitosti koje će Vas oduševiti. Ujedno, odlična gastronomija i veliki broj događanja samo su dodatne pogodnosti koje Vas očekuju. U nastavku donosimo najatraktivnije razloge za posjet Zagrebu (prema našem mišljenju):

1. Gornji Grad
Istražite i uživajte u ljepotama Gornjeg grada. Ovaj dio grada je jako lijep i romantičan, te se ovdje nalaze neke od znamenitosti koje morate posjetiti: Kula Lotrščak, Kamenita vrata, Crkva sv. Marka i istoimeni trg, Banski dvori – zgrada u kojoj se smjestila vlada, Strossmayerovo šetalište, Muzej prekinutih veza,…Gornji grad je najstariji dio Zagreba i u velikoj mjeri je zadržao svoj stari izgled. Uživajte u šetnji starim dijelom grada, a kada poželite kratki predah na raspolaganju imate kafiće koji će Vam rado ponuditi osvježenje.

2. Donji grad
U ravnici ispod Kaptola i Gradeca smjestio se Donji grad koji je najpoznatiji po glavnom gradskom trgu Bana Josipa Jelačića te poznatoj zagrebačkoj ulici Ilici. Centar Zagreba Vam pruža brojne mogućnosti. Dovoljno je da dođete na glavni zagrebački trg i na koju god stranu krenete, uživati ćete. Istražite prekrasne zagrebačke parkove u centru grada, hranite golubove na Zrinjevcu, uživajte u finim restoranima, pojedite sladoled u poznatoj slastičarni Vincek, razgledajte prekrasnu secesijsku arhitekturu starog dijela grada, uživajte u shoppingu… Razgledajte Arheološki muzej, Strossmayerovu galeriju, Modernu galeriju, ili pak Botanički vrt.

3. Gastronomija
Tražite mjesto za okrepu? U gradu možete pronaći veliki broj restorana, a njihov odabir ovisi o Vašem ukusu jer će svatko pronaći za sebe ono što želi. Možete birati od internacionalnih kuhinja, pa sve do restorana s ponudom lokalnih zagrebačkih i prigorskih specijaliteta. Gastronomska ponuda Zagreba kombinacija je različitih kuhinja. Tako su štrukli jedno od jela koje će Vam Zagrebčani preporučiti, domaći sir i vrhnje, ali i puricu sa mlincima kao jedno od tradicionalnih kontinentalnih jela. Jedna od zajedničkih stvari Parizu, Beču i Zagrebu je odrezak, a Zagrebački odrezak je punjen šunkom i sirom. Svakako treba kušati zagrebačke savijače, a tu su i kremšnite (najpoznatije su one iz Samobora). Ako Vam se neda trošiti vrijeme na sjedenje u restoranima, na raspolaganju su Vam brojne male zalogajnice i sendvič barovi u kojima možete pojesti ukusan sendvič te nastaviti s upoznavanjem grada.

4. Kaptol
Od Trga krenite Bakačevom ulicom i doći ćete na Kaptol. Ovdje se smjestila Zagrebačka katedrala uznesenja Blažene Djevice Marije koja je jedan od gradskih simbola i izniman je primjer promjena kroz graditeljske stilove jer su na ovoj građevini zastupljeni gotovo svi stilovi gradnje. U unutrašnjosti katedrale možete vidjeti sarkofag sa balzamiranim tijelom kardinala Stepinca. Kaptol je nekoć bio crkveni dio, te još i dan danas u šetnji ovim djelom grada možete vidjeti brojne građevine koje Vas vraćaju u to doba. Poseban dio Kaptola čini Opatovina, i nepropustite popiti piće u jednom od kafića koji se protežu tom poznatom ulicom.

5. Dolac
Nekadašnje kaptolsko naselje Dolac danas je glavna zagrebačka tržnica koja će Vas oduševiti bogatom i raznolikom ponudom, te ljubaznim kumicama koje prodaju jako ukusne i domaće proizvode. Na tržnici se nalazi i kip tradicionalne prodavačice – kumice. Ne propustite kupiti domaći sir i vrhnje.

6. Zelene gradske oaze
U Zagrebu na svakom koraku možete pronaći predivne parkove. Nadomak centru grada nalazi se park prirode Medvednica, koje je omiljeno izletište brojnih Zagrepčana i njihovih gostiju. Gradske ulice su ispresijecane parkovima i perivojima, a veliki dio njih se nalazi upravo u gradskom centru. U 19. stoljeću na Gornjem gradu je uređeno Strossmayerovo šetalište, dok je najpopularniji među zelenim ”trgovima” Zrinjevac. Na trgu kralja Tomislava se nalazi Umjetnički paviljon, dok je Zagrebački botanički vrt jedna od najbogatijih europskih zbirki sa preko 10 000 vrsta! Neposredno iza Katedrale se nalazi park Ribnjak. Istočni dio grada obuhvaća park Maksimir, omiljen među građanima Zagreba, te najveći park koji svojim izgledom podsjeća na engleske parkove.

7. Tkalčićeva ulica
Kakv bi to bio posjet Zagrebu bez da popijete piće u jednoj od najživopisnijih zagrebačkih ulica, Tkalči. Prekrasne stare zgrade danas su brojni kafići i restorani. Tkalča je prava Meka za sve one koji traže dobar provod jer ovdje u brojnim kafićima mogu pronaći odličnu atmosferu.

8. Jezero Jarun
Jedna od posebnosti grada je jezero Jarun, kojeg Zagrepčani popularno nazivaju ”Zagrebačko more”. Ovdje možete uživati u brojnim sportskim aktivnostima, možete se okrijepiti u jednom od brojnih kafića, dok se za vrijeme ljetnih mjeseci možete okupati. Jarun je i dom za stotinjak vrsta ptica i mnoštvo različitih riba i vodenih životinja, dok u večernjim satima postaje omiljeno mjesto svih onih koji traže odličnu zabavu.

Zagreb je nudi puno više od navedenih razloga za posjet, no neka Vam navedeni razlozi budu vodilja prilikom planiranja Vašeg posjeta glavnom gradu Hrvatske.

Turistički vodič: Zagreb

photos: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.