Ronda, impresivan grad na litici

Zanima Vas kako bi izgledao život na litici? To najbolje znaju stanovnici grada Ronde, koji svakodnevno uživaju u spektakularnom pogledu. Ronda je grad koji se nalazi stotinjak kilometara udaljen od Malage, u samom srcu španjoske Andaluzije. Prvi stanovnici ovog grada su bili Kelti koji su ga u 6. stoljeću prije Krista nazivali Arunda, a nešto kasnije su ga naseljavali Feničani i osnovali su Acinipo, poznat kao Ronda la Vieja ili Stara Ronda. No, današnji je grad ipak moderniji, odnosno najstarije građevine u gradu datiraju iz rimskog doba, a u gradu se danas nalaze tri mosta koja povezuju stari i novi dio grada: Puente Romano ili Rimski most, Puente Viejo ili Stari most te Puento Nuevo ili Novi most, koji je visok 120 metara.

Ljubitelji prapovijesnih nalazišta svakako će uživati u nalazištu Cueva de la Pileta, špilji sa prekrasnim zidnim slikama te Dolmen de Chopo, a u blizini Ronde se nalaze i ostaci Rimskog naselja u kojem je posebno dobro očuvan amfiteatar. U muslimanskoj španjolskoj, Ronda (u to doba poznata pod nazivom Izn – Rand Onda) je bila jedan od glavnih gradova, a kao svjedoci na to razdoblje su ostale arapske kupke, most Puente Viejo i dvije male palače: Casa De Mondragón i Casa del Gigante ili kuća diva, minijaturna palača koja se smatra jednim od najočuvanijih primjera Nazari arhitekture. U obližnjoj vili se nalazi Vinski Muzej Ronde koji daje uvid u tisuće godina staru tradiciju proizvodnje vina, te mogućnost degustacije!

Grad se nalazi na planinskom području, 750 metara iznad razine mora, na obe strane klisure El Tajo, kroz koji protiče rijeka Guadelvin što u prijevodu znači ”duboka rijeka”. Okružen je zidinama, te ima dvoja Gradska vrata koja potječu iz 13. i 16. stoljeća. Šetnja labirintom uskih ulica najbolje priča priču o bogatoj povijesti ovog grada, u kojem su inspiraciju pronalazili brojni umjetnici, poput Rainer Marie Rilke, Ernest Hemingwaya i Gustava Dore-a. Veliki središnji gradski trg je veoma živopisan, a nekolicina restorana koja ga okružuju jednostavno mame sa svojim specijalitetima. Ronda je grad u kojem su nastale moderne borbe s bikovima, tako da se u gradu nalazi arena Plaza de Toros, jedna od najstarijih, ali i najcjenjenijih mjesta održavanja spektakularnih borbi, te je poznata kao mjesto u kojem su se tokom povijesti održale neke od najvažnijih borbi. Legendarni toreador Pedro Romero je upravo ovdje osnovao Escuela Rondeña, Rondina škola za toreadore. Izgradnja ove arene je započela krajem 18. stoljeća (1779. godine), a završena je svega 6 godina poslije u neoklasičnom stilu te ima mjesta za ukupno 5 000 gledatelja, a zahvaljujući galerijama omogućava da se tokom godine u njoj održavaju konceti. Najimpresivniji spomenik u gradu je definitivno Puente Nueve ili Novi most, koji na prvi pogled djeluje kao jedan od Rimskih akvadukata, ali je izgrađen u 18. stoljeću od strane arhitekta José Martin de Aldehuela, koji je zaslužan za izgradnju arene Plaza de Toros.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.