Rothenburg, Bavarska bajka

“Naše nekadašnje siromaštvo danas predstavlja naše najveće bogatstvo” – upravo ovom rečenicom većina turističkih vodiča započinje priču o povijesti ovog prekrasnog bavarskog gradića smještenog u njemačkoj Donjoj Saski. Rothenburg je jedno od najčuvenijih mjesta u Njemačkoj kojeg godišnje posjete milijuni turista iz cijeloga svijeta, posebice za vrijeme poznatog Adventa (Weihnachtsmarkt). Grad kojeg su u srednjem vijeku pustošile kuga i ratovi, danas predstavlja njemački simbol za romantiku. Ovaj najočuvaniji srednjovjekovni europski grad se smjestio unutar starih zidina koje okružuju grad u dužini od 3 km. Unutar očuvanih zidina nalaze se očuvane crkve i kuće, ali i 42 gradska vrata i tornjevi. No, ono što gradu daje posebnu čar je zasigurno činjenica da gradski čuvar svaku večer “zaključa” gradska vrata.

Osnove današnjeg grada su postavljene još 1070. godine i to u formi crvene tvrđave nad rijekom Tauber, po kojoj je grad i dobio ime. Sljedećih 100 godina, gradom je upravljala dinastija Staufer koja je zaslužna za postavljanje temelja današnjeg grada: prvo je izgrađena osniva današnje tvrđave, potom crkva svetog Jakova, a nakon tog su podizane i kule. Grad je već u 13. stoljeću imao status slobodnog kraljevskog grada, što je značilo da stanovnici sami prikupljaju porez i da odgovaraju samo kraljevskoj kruni. U to je doba grad procvjetao: trgovina se razvijala, trgovci su se doseljavali, građene su bolnice, samostani, a grad je brojao oko 14 000 stanovnika! Sredinom 14. stoljeća grad je djelomično uništio veliki potres, međutim stanovnici su se pobrinuli za brzi oporavak grada. No, ono od čega se nisu oporavili je bio Tridesetogodišnji rat u 17. stoljeću koji je rezultirao opustošenim gradom u kojem su živjeli izgladnjeli i siromašni stanovnici, a na posljetku u grad je stigla i kuga koja ga je totalno slomila. Poslije toga, grad je pao u zaborav te je bio prepušten na milost i nemilost svojih stanovnika.

Romantizam je diljem Europe uzeo maha sredinom 19. stoljeća, pa je tako jedan od umjetnika, Carl Spitzweg, putujući Bavarskom naišao na ovaj grad koji ga je oduševio i napravio je seriju akvarela koje su potom privukle brojne putnike koje su željele otkriti ovaj romantični grad. Među osobama koje su se oduševile slikama ovog grada bili su i roditelji američkog političara Johna McCloy-a, što se pokazalo od presudnog značaja za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su se nacistički vojnici skrili unutar gradskih zidina, a McCloy je odbio bombardirati grad te je umjesto tog poslao vojnike da pregovaraju.

Uske uličice ovog grada skrivaju bogatu prošlost, a građevine koje se mogu vidjeti svjedoče o njoj. Polazište u obilasku grada je Velika gradska kuća čiji je gotički dio izgrađen 1250. godine, a renesansni nadograđen 1572. godine. Nakon toga šetnja vodi do crkve svetog Jakova koja je veoma zanimljiva po tome što ispod nje prolaze automobili. U blizini se nalazi Muzej kriminala i srednjovjekovnih sprava za mučenje, ali i Muzej porculanskih lutki. Zasigurno jedna od zanimljivijih kuća koja se nalazi u Rothenburgu je “Kuća mesa i plesa”, na glavnom gradskom trgu, izgrađena na temeljima stare gradske kuće koja je izgorjela u požaru 1240. godine. Karakteristična je po crvenim gredama i poznata je kao najslikanija kuća u Bavarskoj u kojoj su u prizemlju mesari prodavali meso, a na katu su organizirani plesove i svadbe. No, najzanimljivija kuća se nalazi van gradskih zidina: “Hegereiterhaus” je sa svojom okruglom kulom poznata kao jedno od najromantičnijih europskih građevina! Već smo spomenuli da je Rothenburg veoma popularan u vrijeme Adventa kada ga posjećuje tisuće turista, no u ovom gradu je Božić svaki dan i to zahvaljujući Muzeju Božića u kojom tokom cijele godine posjetitelji mogu kupiti ručno izrađene ukrase za novogodišnju jelku, ali i specijalitet grada: snježnu kuglu od šećera ili čokolade.

Rothenburg toliko očarava tako da i ne čudi što je poslužio za snimanje nekoliko filmova, među kojima se posebno ističu “Charlie i tvornica čokolade” te “Pinocchio”. Grad je inspirirao i tvorca playmobila, jedinih igračaka koje se proizvode u EU, da izradi cijeli grad po uzoru na Rothenburg.

photos: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.