Route 66: Glavna ulica Amerike

Najpoznatija cesta na svijetu je legendarna Route 66, poznata i pod nazivom Glavna ulica Amerike. Kada je otvorena, 11. studenog 1926. godine, predstavljala je pravo čudo graditeljstva i povezivala je Chicago s dalekim Los Angelesom, a odigrala je i značajnu ulogu u masovnoj selidbi brojnih američkih obitelji sa istoka na zapad.

Ova cesta se proteže na skoro 4 000 km (točnije 3 940 km), a spaja istok i zapad Sjeverne Amerike, točnije Chicago preko Teksasa i Arizone sa Los Angelesom. Route 66 prolazi kroz 3 različite vremenske zone, različite pejzaže i krajolike te je značajno utjecala na živote ljudi koji su živjeli u njezinoj blizini. Stanovnici gradova uz ovu cestu obogatili su se pružanjem usluga putnicima (otvarali su motele, restorane,…) te su se snažno opirali promjeni trase ceste, o kojoj se počelo pričati osamdesetih godina prošloga stoljeća. Zahvaljujući ovoj cesti, zaživjela je ideja o Fast food-u, tako da je prvi Mc Donald’s otvoren upravo u San Bernandinu, gradu koji se nalazi uz spomenutu cestu u Kaliforniji. Glavna namjena ove ceste prilikom otvaranja bila je adekvatno povezivanje ruralnih i urbanih središta, pošto malena mjesta do tada nisu imala pristup većim državnim cestama, te se nisu mogla niti adekvatno razvijati. Route 66 je najveću slavu doživjela 50-ih godina prošloga stoljeća, i to zahvaljujući turistima koji su putovali u Los Angeles, a pritom uživali u prekrasnom krajoliku gdje posebno treba istaknuti Grand Canyon, a jedna od popularnih stanica je i meteorski krater u Arizoni.

Route 66 je uklonjena s popisa američkih autocesta 27. lipnja 1985 godine, a gradovi koji su se obogatili zahvaljujući velikom broju turista koji je prolazio tom cestom su ostali bez glavnog izvora prihoda. Glavna ulica Amerike je uskoro ostala usamljena, a zamijenila ju je surova autocesta. Generacije Amerikanaca su upravo ovom cestom putovale u bolju budućnost, a danas u njoj uživaju oni koji tragaju za prošlosti, i koji žele uživati u kilometrima prekrasnog krajolika od kojeg zastaje dah. Route 66 je cesta koja je opjevana u mnogim pjesmama (Nat King Cole, Depeche Mode, The Rolling Stones), i koja danas ima samo simboličnu povijesnu vrijednost, te predstavlja putovanje kroz američku povijest!

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.