Ružičasta jezera: najzdravija jezera na svijetu

Ružičasta jezera su prirodni fenomen kojeg možemo pronaći na nekoliko mjesta diljem naše planete, a uzrok ružičaste boje su većinom mikro-alge od kojih kao najpoznatije ističemo dunaliella salina i halobacteria, koje naseljavaju slane kore ovih jezera i proizvode taj prekrasni pigment boje maline. Dva najveća ružičasta slana jezera u Europe prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ujedno se ubrajaju i među najzdravija europska jezera. Najviše ih nalazi u Australiji (gdje su ujedno i najpoznatija ružičasta jezera), no ova jezera boje maline očaravaju posjetitelje diljem svijeta. Boja jezera varira o dobu dana, od svijetlije pa sve prema tamnijoj boji, a cijelokupnom dojmu svakako pridonose i nakupine soli na rubovima jezera. U nastavku Vam donosimo 5 najljepših jezera:

1. Jezero Hiller, Australija
Ovo se jezero proteže na 245 hektara i ostavlja bez daha svakog posjetitelja kojih je usitinu mnogo, dok lokalno stanovništvo ima iznimne koristi zbog turista koji obožavaju ovu prirodnu oazu. Nalazi se na otoku Middle, u zapadnoj Australiji, kojeg su nekoć naseljavali lovci na tuljane i kitove, dok prvi pronađeni zapisi o jezeru datiraju iz 1802. godine kada se britanski moreplovac Matthew Flinders usidrio kod ovog otoka. Često se organiziraju letovi avionima iznad jezera kako bi posjetitelji u cijelosti mogli uživati u ovom prirodnom fenomenu. Boja jezera je trajna, odnosno jezero ne mijenja svoju boju čak ni kada ga spremite u neku posudu! Od oceana je odvojeno pješčanim dinama, a okruženo je šumom eukaliptusa i bogato ptičjim vrstama što samo doprinosi ljepoti ovog područja.

2. Jezero Retba, Senegal
Na sjeveru Senegala, točnije na poluotoku Cart Verb, nalazi se prekrasno ružičasto jezero Retba. Ružičasta boja također potječe od mikro alge dunaliella salina, koja crpi energiju iz sunčeve sjetlosti. Površina jezera iznosi 3 km2, a udaljen je svega 5 km od glavnog grada Senegala (Dakar). Koncentracija soli ovog jezera je čak dva puta veća od one koja se nalazi u Mrtvom moru i ona iznosi čak 380 grama po 1 litri vode, a radnici koji vade sol iz jezera se moraju svaki put prije ulaska u jezero zaštititi maslacem kako nebi oštetili kožu. Zbog velike količine soli, ovo jezero nije pogodno za život mnogim organizmima, te služi kao turistička atrakcija i izvor soli! Na obali jezera se nalaze netaknuta bijela brda soli koja stvaraju prekrasan kontrastom ovom rozom jezeru.

3. Salina de Torrevieja i Salina de la Mata, Španjolska
Ova dva najveća europska slana jezera su ujedno i dva najzdravija europska jezera. Naime, zdrava su za kožna oboljena i općenito za kožu, ali i za plućne bolesti, dok je sol iz ovih jezera cijenjena diljem Europe. Inače, ova dva jezera okružuju grad Torreviejau koji se nalazi na jugoistoku Španjolske. Zdrava okolina i zdrava jezerska voda su bili sasvim dovoljni da ovo mjesto učine jednom od posjećenijih atrakcija u Španjolskoj.

4. Hutt Lagoon, Australija
U središnjem dijelu Zapadne Australije nalazi se 14 km dugačko i 2 km široko jezerio Hutt Lagoon. Ovo je jezero specifično po tome što mijenja boju od svijetlo pa sve do tamne ružičaste, zahvaljujući promjeni količine algi koje ga nastanjuju. Ovo jezero je ime dobilo po istoimenoj rijeci Hutt koja je s vremenom promijenila svoj tok i ostavila nekadašnje riječko ušće da isparava na vrelom suncu.

5. Dusty Rose, Kanada
U Britanskoj Kolumbiji nalazi se jezero koje nije jako razvikano i nije poznata turistička atrakcija, međutim ističe se po svojoj ružičastoj boji i to tokom cijele godine. Naime, ovo jezero ne sadrži alge i mikroorganizme kao i ostala navedena jezera, no ipak ima nježnu ružičastu boju. Vjeruje se da podzemne vode ispod jezera privlače minerale i sedimente te na taj način ovom jezeru daju ružičastu boju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.