Savjeti za putovanje

Bliži se ljeto, i vjerojatno su već mnogi od Vas u pripremama i planiranju godišnjeg odmora. Pripreme za putovanje mogu biti stresne, istina, no putovanje je ipak skup jedinstvenih događaja koje svaka osoba pamti do kraja života. U nastavku Vam donosimo nekoliko savjeta kako bi Vaše sljedeće putovanje prošlo u najboljem redu, ali i kako biste svoje vrijeme na odmoru iskoristili na najbolji mogući način!

1. Prije odlaska na putovanje, pripremite se. Ne, ne mislimo da naučite cijeli vodič napamet, ali pročitajte neke osnovne stvari o destinaciji u koju putujete, kako ne biste doživjeli neugodna iskustva.

2. Netrebate se buditi sa prvim pijetlovima, ali nemojte ni prespavati pola dana. Iskoristite svaki trenutak u toj destinaciji, obiđite i najskrivenije kutke jer možda sljedeći put odaberete novu destinaciju.

3. Najbolji način da upoznate kulturu destinacije je komunikacija sa lokalnim stanovništvom. Nemojte se samo družiti sa vodičem, upoznajte grad pomoću lokalaca koji će Vam sigurno dati dobar savjet.

4. Koristite javni prijevoz – jeftiniji je od taksija, a i puno je bolji način da upoznate grad i da vidite na koji način funkcionira život u gradu.

5. Prije odlaska na putovanje svakako naučite neke osnovne fraze. Dakako, nije potrebno da znate jezik destinacije u koju putujete, ali izraze poput ”dobar dan” i ”hvala” bi svakako bilo lijepo da znate izgovoriti.

6. Znate kako kažu: ”Eat like a local”. Dakle, ukoliko hoćete upoznati destiaciju, svakako kušajte domaće gastronomske delicije (iako možda i ne izgledaju ukusno i privlačno). Tko zna, možda Vam se i svide.

7. Poštujte lokalne običaje i kulturu. Nikada nemojte raditi ono na što se zgražate kada vidite što rade turisti u Vašoj zemlji!

8. Naučite neku zanimljivost koja je specifična upravo za destinaciju u kojoj boravite, kako biste mogli kasnije prepričavati društvu.

9. Budite spontani, nemojte unaprijed isplanirati svaki trenutak, pustite mašti na volju. No, samo s jednom stvari nemojte biti spontani – sa budžetom kojim raspolažete. Nemojte odmah sve potrošiti.

10. Suvenire ne kupujte u samom središtu grada – napravite nekoliko koraka više i naći ćete jednake suvenire po povoljnijim cijenama.

Želimo Vam sretan put!

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.