Savršeno ljeto na Jadranu

Malena zemlja za veliki odmor. Najčešće na taj opisujemo Hrvatsku i njezinu raznoliku ponudu, koja može zadovoljiti potrebe posjetitelji svih dobnih skupina. Hrvatska, kao jedna od najznačajnijih turističkih destinacija na Jadranu ima veoma dugu turističku tradiciju te velike razvojne mogućnosti. Može se pohvaliti idealnim preduvjetima koji su joj omogućili dosadašnji razvoj u turističkom rastu, ali i preduvjete koji je i dlje svrstavaju među najpoželjnije svjetske destinacije. Kao prednosti turističkog proizvoda Hrvatske, po kojem je prepoznatljiva na svim svjetskim emitivnim tržištima, ističu se očuvana i prekrasna priroda, bogato kuturno povijesno nasljeđe, ugodna klima koja omogućuje savršeni odmor u svako godišnje doba ali i brojne mogućnosti razvoja selektivnih turističkih oblika na kojima može upotpuniti svoj proizvod.

Hrvatska se može pohvaliti prekrasnom obalom koja broji preko 1 000 otoka i koja je raj za sve nautičare, očuvanim prirodnim ljepotama među kojima se ističe osam nacionalnih parkova (Plitvička jezera, Paklenica, Risnjak, Sjeverni Velebit, Konati, Mljet i Krka), parkovi prirode, kulturno povijesno nasljeđe sa svjetski poznatim spomenicima pod zaštitom UNESCO – a (Dioklecijanova palača u Splitu, katedrala sv. Jakova u Šibeniku, Eufrazijeva bazilika u Poreču, gradovi Trogir i Split). Hrvatska ima veoma raznoliku turističku ponudu – nautički turizam, ekološki, ruralni, kulturni, vjerski, lovni, ribolovni, zdravstveni i wellness, dok svaka od hrvatskih turističkih regija ima adute da razvije svoju specifičnu ponudu. Cijelo područje Hrvatske posjeduje izniman krajolik i očuvane potencijale na kojima može temeljiti dugoročno svoju ponudu. Sredinom 19. stoljeća raste interes za odmaranjem u primorskim mjestima koja svoju popularnost zasnivaju na zdravstvenim svojstvima morske vode, a na more se odlazilo zbog njegovih ljekovitih svojstava. Na taj način su se razvile francuska i talijanska rivijera, ali i Hrvatska. Naime, svoje prve turističke korake Hrvatska bilježi 1844. godine, i to u Opatiji, izgradnjom Vile Angiolina. Već 1889. godine Opatija je bila jedno od najpopluarnijih zimovališta bogatih gostiju Austro – Ugarske, a s vremeom su i druga mjesta poput Lovrana, Crikvenice, Kraljevice, Dubrovnika, Lošinja i Hvara dobila statuse primorskih odmarališta.

Turistička tradicija Crikvenice

Već 1906. godine Crikvenica je proglašena lječilištem i morskim kupalištem, a prepoznate vrijednosti balneo i thalassotherapije su uvjetovale osnivanjem i razvojem velikog broja lječilišnih ustanova. Ugodna klima, plaže i prirodne ljepote su omogućile Crikvenici da postane jedna od popularnijih destinacija na Jadranu. Danas se Crikvenica može pohvaliti vrhunskom ponudom smještaja te broji desetak udobnih hotela, tridesetak odmarališta, brojne vile i ljetnikovce, privatne kuće sa udobnim apartmanima i sobama, sportske sadržaje, šetališta uz more i uređene plaže, a veliki dio ponude je u skaldu sa stogodišnjom turističkom tradicijom. Plaže su opremljene sadržajima za djecu, što Crikvenicu čini omiljenim obiteljskim odmorištem, a gosti na raspolaganju imaju brojne sportske sadržaje (teniski tereni) te vodene sportove (ronjenje, jedrenje, surfing,…).

Najveći među jadranskim biserima

Kvarner se može pohvaliti i prekrasnim arhipelagom koji se sastoji od najvećih hrvatskih otoka koji su naseljeni tokom cijele godine i koji su u velikoj mjeri okrenuti turizmu, a mi ćemo se posebno osvrnuti na otok Krk koji je gotovo poluotok zahvaljujući krčkom mostu koji se proteže na 1 309 metara (sagrađen 1981. godine). Ujedno, Krk je i najveći jadranski otok, koji se može pohvaliti veoma zanimljivom raznolikošću: suha i stjenovita obala sa morske strane i plodna polja u unutrašnjosti otoka na kojima se mogu vidjeti poznatoi suhozidi, odnosn gromače. Najveća mjesta na otoku su Omišalj, Malinska, grad Krk, Baška i Njivice, a svako od ovih mjesta pruža sve preduvjete za idealan odmor ali i veoma udoban i kvalitetan smještaj u hotelima, sobama, apartmanima, vilama ili kampovima. Otok Krk se može pohvaliti prekrasnim uvalama, čistim plažama, kristalno plavim morem, a osim prirodnih ljepota na otoku se nalaze i kulturni spomenici i sakralni objekti velikog značaja. Gosti se mogu smjestiti u veliki broj smještajnij objekata, uživati u tradicionanoj hrani u brojnim restoranima, osvježiti se u caffe barovima. Ujedno, na raspolaganju imaju brojne sportove (na kopnu i morske sportove) te označene biciklističke staze.

Ponuda šibenskog arhipelaga

Područje Dalmacije je jako popularno i veoma poželjno odredište. Možemo je podijeliti na tri dijela: sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju, a svaki dio je poseban po svojim ljepotama i ističe se kvalitetnom ponudom smještaja i dodatnih aktivnosti za prekrasan odmor. Sjeverna Dalmacija se proteže od otoka Paga na sjeveru, pa sve do Primoštena na jugu, te obuhvaća područje Zadarske županije, te većeg dijela Šibensko-kninske županije. Ovo područje se može pohvaliti najrazvedenijim arhipelagom na području Hrvatske i prekrasnim otocima sa veoma zanimljivom ponudom. Kao najveći otok u šibenskom arhipelagu ističe se otok Murter, kojeg od kopna dijeli uski Murterski kanal koji je premošćen 37 metara dugim mostom. Zahvaljujući prirodnom položaju, zaštičen je od jakih udara vjetrova tako da je njegova obala prirodno pristanište brodova. Stanovnici Murtera su poznati po uzgoju maslina i po maslinovom ulju, ali i po turizmu. Otok ima jako veliku i bogatu ponudu smještaja: brojni apartmani, sobe, obiteljske kuće i kampovi se nalaze u blizini mora (na obali otoka), dok gosti mogu uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi (ribljoj posebno) u brojnim restoranima i konobama. Veća mjesta na otoku su Murter, Tisno i Jezera u čijoj se luci nalazi ACI marina sa 220 vezova. Turistima se uobičajeno nude izleti u obližnje Nacionalne parkove, Krku i Kornate, ali i izleti po otoku Murteru kako bi turisti upoznali sve ljepote ovog prekrasnog dalmatinskog otoka.

Dubrovnik, svjetski poznati biser

Najjužniji i najmanji dio hrvatske obale zauzima područje južnog Jadrana, sa županijskim središtem Dubrovnikom. Ovaj grad je jedna od najpoznatijih svjetskih destinacija koju brojni turisti posjećuju tokom cijele godine i uživaju u ponudi grada! Povijest grada se može osjetiti u svakom dijelu, a za Dubrovnik možemo bez pretjerivanja reći da je muzej na otvorenom i savršeni spoj povijesti u suvremenosti u kojem svaki dio grada posjeduje svoju vrijednost i priča vlastitu priču. Dubrovnik u svojoj ponudi nudi veoma raznolik smještaj u visoko kategoriziranim hotelima, apartmanima, sobama, vilama i veliki broj hotela se može pohvaliti odličnom popunjenošću tokom cijele godine. Ujedno, u gradu se može naći odlična gastronomska ponuda, za svačiji džep; tako gosti mogu uživati u luksuznim restoranima koji nude savršen pogled na zidine i otok Lokrum, te u onim cjenovno prihvatljivijima u kojima će uživati u jako finoj hrani. Žila kucavica grada je Stradun, ulica koja se osim bogatom povješću i kulturnim spomenicima može pohvaliti i velikim broje caffe barova i konoba, što je u večernjim satima čini omiljenim okupljalištem Dubrovčana i njihovih gostiju. Svako ljeto u Dubrovniku se održava smotra glazbe, folklora, poezije i drame – Dubrovačke ljetne igre, a otvaranje ove manifestacije jedan je od omiljenih događaju Dubrovčana i njihovih gostiju. Brojni su razlozi zbog kojih je Dubrovnik postao omiljeno svjetsko turističko odredište. Prije svega riječ je o bogatoj kulturno povijesnoj baštini i svjetski poznatim zidinama (dugim 1 940 metara i visokima 25 metara) koje su jednako posjećene i zanimljive u svako doba godine. Također, Dubrovnik se može pohvaliti kvalitetnom ponudom brojnih restorana, ali i smještajnih kapaciteta. Osim toga, Dubrovnik ima prekrasne plaže među kojima se posebno ističu popularne Banje te plaža sv. Jakova, a ispred Starog grada se nalazi prekrasan otočić bogate prošlosti – Lokrum.

Hrvatska se može pohvaliti brojnim prirodnim i društvenim resursima koji su doveli do sve raznovrsnije i bogatije ponude smještaja uzduž cijele obale i u unutrašnjosti zemlje, ali i razvoja dodatne ponude kojom će se na najbolji mogući način obogatiti ponuda!

photos: pixabay.com

One comment

Annie
rujan 19, 2014
Sve ljepote Crikvenice vidljive su najbolje iz zraka. Zračne snimke za potrebe turističke zajednice objavljene su na: www.youtube.com/user/YachtRent
Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.