Sestriere, mondeno talijansko skijalište

Sestriere je poznato alpsko skijalište u Italiji udaljeno svega 17 km od granice s Francuskom i 100 km od Torina. Riječ je o poznatom skijalištu koje se može pohvaliti bogatom i dugom tradicijom skijaškog i zimskog turizma. Sestriere je poznato kao mondeno talijansko skijalište koje zajedno sa skijalištima oko mjesta Bardonecchia, Claviere, Sauze d’Oulx, Cesana Torinese i San Sicariom te Montgenevre u Francuskoj čini skijaško područje znano pod imenoma Via Lattea (Milky Way ili Mliječni put). Cijelo ovo područje se sastoji od 146 povezanih staza sa preko 400 km ukupne duljine. Sestriere redovito ugošćuje utrke svjetskog kupa u skijanju, a 2006. godine za vrijeme zimskih Olimpijskih igara u Torinu, u Sestriereu su održane sve utrke u alpskom skijanju.

Sestriere se smjestio u regiji Piemonte na granici s Francuskom, a svoj postanak može zahvaliti legendarnom industrijalcu Giovanniju Agnelliju koji je tridesetih godina prošlog stoljeća na 2.035 m n/m postavio temelje prvog planski građenog skijališta u Europi. Vizija tvorca Fiata uspješno je pretočena u stvarnost jer je Sestriere danas jedno od najpoznatijih europskih skijališta. Sestriere nije samo poznata destinacija za zimovanje, već brojne posjetitelje privlači i za vrijeme ljetnih mjeseci. Ovdje je moguće igrati golf na najvećem europskom terenu sa 18 rupa. Sestriere je poznat i kao omiljeno mjesto brojnim biciklističkim turama, te je poznat kao polazna i završna točka Tour de France-a i Giro d’Italia.

Cijene ski passa u visokoj sezoni se kreću od 36€ (dnevne) pa sve do 215€ (tjedne), dok su u predsezoni cijene 36€ za dnevnu kartu i 205€ za tjednu kartu.

Osnovne informacije:

Nadmorska visina: 1360–2823 metara nadmorske visine
Ukupna dužina skijaških staza : 400 km
Težina skijaških staza : srednje
Staze za skijaško trčanje : 25 km
Staze srednje težine: 220 km
Teške staze: 85 km
Lake staze: 95 km
Plave staze (Milky Way): 10 (42)
Crne staze (Milky Way): 5 (21)
Crvene staze (Milky Way): 20 (102)
Topovi za snijeg : 950
Mogućnost noćnog skijanja
Broj ugostiteljskih objekata na skijalištu: 22

Vučnica : 34
Dvosedežnica : 39
Gondola : 1
Kabinska žičara : 5

Udaljenost od Zagreba: 850 km
Udaljenost od Splita: 1070 km
Udaljenost od Rijeke: 710 km
Upute: Smjer Ljubljana – prijelaz Fernetiči – Venecija – Milano – Torino – Frejus – Oulx – Sestriere

Turistički vodič: Italija

Izvor: www.sestriere-online.com

Photo: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.