Sigirija, Lavlja stijena

O prirodnm i kulturnim ljepotama otočne države Šri Lanke smo već pisali, i već smo svi upoznati s njima. Brojne su karakteristike kojima ovaj otok oduševljava svakog putnika koji nogom kroči na njega (ali i sve oni koji čitaju o otoku i dive se fotografijama), gdje bismo posebno istaknuli prekrasnu i netaknutu prirodu, bogatu povijest, prašume, životinjski svijet, prekrasne plaže, bogata tradicija i ukusna gastronomija.

U središtu četvrti Matale nalazi se jedna od znamenitosti koju nikako ne smijete zaobići prilikom boravka na otoku: Sigirija ili Lavlja glava. Riječ je o monolitnoj stijeni koju mnogi smatraju Osmim svjetskim čudom, kako zbog neobičnog izgleda (izgleda kao da izvire iz Zemlje), tako i zbog ostataka nekadašnje palače kralja Kashyapa koja je postojala na samom vrhu. Sigirija je okružena ostacima raskošnih vrtova i brojnih drugih građevina, što samo doprinosi njezinoj ljepoti. Zahvaljujući posebnom kulturnom značaju, ovo mjesto je 1982. godine upisano pod zaštitu UNESCO-a. Sigirija je bila naseljena još od prapovijesti, a već u 5. stoljeću prije Krista njezine špilje su koristili budistički monasi kao sklonište. Kralj Kashyap je u 5. stoljeću odnapravio raskošno, ali nedovršeno zdanje, a nakon njegove smrti Sigirija se opet korstila kao budistički samostan, i to sve do 14. stoljeća.

Jedno od najznačajnijih obilježja ovog remek-djela je stepenište koje vodi do palače na vrhu stijene. Na zaravni sjeverne uže strane nalaze se ostaci Lavljih vata, a od divovske lavlje glave, kroz čija se usta prolazilo do strmog uspona na stijenu, danas su ostale sačuvane samo dvije velike lavlje šape. Na sreini uspona prema vrhu nalaze se freske djevojaka sa najčešće golim grudima, a poznate su po imenom “Djevojke u oblacima”. Prema zapisima, prvobitno je bilo 500 takvih crteža, a danas ih se može vidjeti svega 22. Osim prekrasnih freski, prilikom uspona prema vrhu posjetitelji mogu vdijeti zid-ogledalo, mjesto na kojem je žbuka (za vrijeme kraljeva života) bila polirana sve do visokog sjaja. Danas je Lavlja stijena jedna od najpoznatijih atrakcija Šri Lanke koju svake godine posjeti na tisuće turista!

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.