Škofja Loka, tradicija starih zanata

Škofja Loka je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradića u Sloveniji, koji već na prvi pogled ostavlja upečatljiv dojam svojim muzejem, starodavnom Žitnicom, Homanovom kućom, Kamenim mostom, Kapucinskom knjižnicom i ostalim veličanstvenim zgradama. Škofja Loka se smjestila na obroncima dviju gorenjskih gora i već je u 13. stoljeću stekla status grada. Predivni stari grad su sagradili freisinški (Freising) biskupi, koji su vladali gradom preko 830 godina. Živopisnu Škofju Loku s prirodnim resursima i bogatom tradicijom obrtništva dopunjuju doline uz Poljansku i Selšku Soru. Identitet Selške doline označavaju ljevaonice, izrada mjedenih kruščića i čipkarstvo, koje je pored obućarstva obilježje i Poljanske doline s gradićem Žiri.

Zasigurno najpoznatija znamenitost Škofje Loke je dvorac, Loški Stari grad. Nalazi se na samom rubu padina iznad grada i ušća rijeke Sore (pritok Save). Stari grad je nastao u 13. stoljeću, a do kraja 19. stoljeća, kada je jedan dio srušen, bio je najveći dvorac, što dokazuju njegovi temelji. Dvorac je bio rezidencija biskupa Freising do 1803. godine, nakon čega se ženski red Uršulinki uselio u njega te je temeljito preuređen, što je i uništilo neke povjesne elemente. Dvorac je od 1959. godine postavljen kao lokalni muzej, a posljednja obnova zbirki bila je 1999. godine. Kustosi će posjetiteljima s ponosom pokazati o starim obrtima ovog područja, areheološku zbirku te će im predstaviti lokalnu povijest. U muzeju se nalazi i bogata zbirka umjetnina, posebice zbirka obitelji Šubić.

Na ovim područjima nekad su bili prisutni brojni zanati: izrada platna, željeza, izrada čipki, obućarstvo, klobučarstvo, izrada češljeva, izrada medenih kruščića i kalupa za njih i još mnogo toga. Sačuvane izvore možete pogledati u muzejima u mjestima Škofja Loka, Žiri i Železniki. U Škofoj Loki možete u Centru za umjetnost i obrt pogledati i kupiti proizvode obrtnika. Jedno od najranijih svjedočanstava o životu zanatlija i obrtnika na području Škofje Loke nalazi se na fresci Sv. Nedjelje na crkvi Marijinog navještenja u Crngrobu. Brojni su se obrti sačuvali ili ponovno oživjeli, a posjetiteljima se pruža mogućnost sudjelovanja u brojnim radionicama. Jedan od njih je izrada medenih ili malih kruščića, što se još uvijek oblikuju i ukrašavaju ručno ili ih se oblikuje pomoću slikovito izrezbarenih kalupa. Najstariji modeli – neki su čak iz 18. stoljeća – čuvaju se u Škofjeločkom muzeju. Recepturu za medene kolačiće u Škofju Loku su donijele redovnice klarise, tradiciju su nastavile uršulinke, a s vremenom se pečenje medenjaka iz samostana proširilo i u grad i okolicu. Ovaj kruščić se tradicionalno peče na sve vjerske blagdane, a posjetitelji ga mogu kupiti kao suvenir!

Ovo područje nudi brojne mogućnosti, tako da osim uživanja upoznavanju starih zanata i bogatim kuturnim znamenitostima, možete aktivno provesti svoj odmor te uživati u planinarenju, biciklizmu, šetnjama, jahanju ili pak u gastronomskoj ponudi ovog područja! Kulinarski užici u ugostiteljskim objektima i na turističkim imanjima u blizini grada, u ugodnom ladanjskom okruženju, mnoge posjetitelje škofjeloškog područja mame da se vrate. Raznovrstan izbor jela tradicionalne kuhinje od prirodno uzgojenih sastojaka zadovoljiti će i najzahtjevnijeg gosta, dok okus kulinarskih specijaliteta izvrsno dopunjuje plemenita vinska kapljica.

 

photos: 123RF.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.