Smrtonosne turističke destinacije

Ljubitelji putovanja uživaju u istraživanju prirodnih ljepota, no upravo neke od njih dosta puta znaju biti smrtonosne. Turističke destinacije su različite i svaka od njih je jedinstvena bilo po određenom planinskom vrhu, bilo po prekrasnoj plaži, jezeru ili rijeci. Nažalost, prekrasna priroda često ide pod ruku sa nesretnim slučajevima, zahvaljujući neopreznosti posjetitelja. U nastavku Vam donosimo 5 prekrasnih prirodnih ljepota koje su poznate po skrivenim opasnostima.

1. Nacionalni park Yosemith, Kalifornija
Half Dome, 2 693 metara visoki planinski vrh, česta je meta avanturista i zaljubljenika u prirodu. No, ono što je opasno i veoma pogubno je činjenica da se posljednjih 120 metara ove planine nalazi pod pravim kutom, što pojedini penjači znaju ignorirati i krenuti nedovoljno pripremljeni. Naime, na ovome je mjestu do sada poginulo preko 60 osoba, najčešće zbog proklizavanja i pada, dok su pojedinci nastradali i od udara groma.

2. Moherovi klifovi, Irska
Ovi klifovi se ubrajaju među najljepše i najimpresivnije prirodne znamenitosti koje svojom moćnom pojavom i dimenzijama izazivaju istodobno divljenje i strahopoštovanje. Ove tamne kamene litice se nalaze na sjevernoj obali Irske, uz obalu Atlantskog oceana i uzdižu se u visini do 200 metara nad oceanom u obliku harmonike te se protežu u dužini od 8 km. Nije ni čudno što svaku godinu privuku preko milijun turista, no nažalost pojedini posjeti zbog neodgovornog ponašanja posjetitelja budu smrtonosni.

3. Grand Canyon, Arizona
Ovaj kanjon veoma strmih litica nastao je zahvaljujući rijeci Colorado koja ga je milijunima godina “izrađivala”, a sam naziv nam govori da je riječ o području iznimne veličine i dubokih ponora. Svake godine bilježi skoro 4,5 milijuna posjeta, a prema statistikama Nacionalnog parka, godišnje život izgubi njih dvadesetak. Najčešći uzroci smrti su iscrpljenost, vrućina, padovi i dehidracija. Tako je prošlu godinu poginuo miuškarac koji je pao sa jedne od brojnih pješačkih staza i time službeno postao 685. osoba koja je izgubila život na području ovog parka.

4. Mont Blanc, Francuska
Ovaj 4 810 metara visoki planinski div, nekoć navođen kao najviši vrh Europe, jedno je od najopasnijih područja za planinare na svijetu, zahvaljujući vrhovima iznad 4 000 metara i vjetrovima koji u prosjeku pušu oko 95 km/h. No, ta činjenica ne zaustavlja planinare željne avanture da ga osvoje. Svaku godinu u prosjeku 20 000 penjača pokuša doći do vrha, a 30 – 70 pokušaja završi najgorim mogućim ishodom – smrću. Veliki i česti problem su neiskusni penjači, koji često bez adekvatne opreme i nedovoljnog poznavanje terena kreću u ovako veliku avanturu koja često završi dramatično.

5. Yungas cesta, Bolivija
La Carretera de los Yungas ili poznatija pod imenom ”Cesta smrti”, najopasnija je cesta na svijetu, a povezuje grad La Paz u Boliviji i područje Yungas u amazonskoj prašumi. La Paz, poznat i kao najviši grad na svijetu, nalazi se na 3 600 metara nadmorske visine i mjesto je koje označava početak ove ceste koja se proteže u duljini od 69 km. Poslije toga se cesta penje na 4 650 metara da bi se potom strmo spustila na nadmorsku visinu od 1 200 metara. Ovaj strmi pad od 3 650 metara jedan je od najdužih kontinuiranih spustova diljem svijeta! Prema nekim procjenama, na ovoj cesti svake godine smrtno strada između 200 i 300 ljudi, a među njima je i veliki broj biciklista koji upravo na ovo mjesto dolaze u potrazi za adrenalinom. Jedan od razloga velkog broja nesretnih slučajeva zasigurno je nepostojanje zaštitne ograde koja bi spasila motocikliste i bicikliste od pada sa strmih litica.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.