Son Doong, najveća spilja na svijetu

Najveća spilja na svijetu, Son Doong u Vijetnamu, otkrivena je sasvim slučajno 1991. godine, dok je za javnost otvorena tek prošle godine. Son Doong je ukupne dužine 8,8 km, a u njoj se nalaze čak i rijeka i džungla, dok je smještena u blizini vijetnamske granice s Laosom. Detaljno je istražena tek prije pet godina, a zanimljivo je da su ture za 2014. godinu u kratkom periodu bile rasprodane, što je veoma zanimljivo s obzirom na činjenicu da je cijena šestodnevne ture bila 3 000 $.

Posjetitelje ovdje očekuje spuštanje po 80 metara dugom užetu, kako bi mogli istražiti što skriva Son Doong. Strop ove spilje se urušio prije nekoliko stotina godina što je i glavni razlog zbog kojeg na ovom području raste raskošna džungla, a u području kojeg istraživači nazivaju Edamov vrt obitavaju majmuni i golemi šišmiši. Ujedno, ovdje se mogu pronaći veoma rijetki pećinski biseri koji se formiraju nakon što se voda koja kapa sa stropa osuši i za sobom ostavlja slojeve kristala na zrncima pijeska.

Britansko vijetnamska ekspedicija koja je provedena u travnju 2010. godine, otkrila je podzemnu rijeku u dužini od 2,5 km koja teče unutar špilje, a ulaz u špilju je prekriven raslinjem te iz tog razloga ovo područje nije vidljivo na satelitskim snimkama. Špilja posjeduje jedinstvenu bioraznolikost i može se pohvaliti netaknutom prirodom koja se uspjela očuvati sve do danas.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.