Svijet talijanske kave

Kada razmišljamo ili razgovaramo o Italiji i tipičnim proizvodima, kava je neizostavna. Prije svega, kava je najpopularniji nacionalni ”doručak” i omiljeni je početak dana ljudima diljem svijeta. Ne, kava nije nastala u Italiji i poznata je stvar da većina današnje kave dolazi iz Južne Amerike, međutim kultura ispijanja kave kakvu mi danas poznajemo, svoje početke ima upravo u Italiji.

Kava je originalno ”nastala” u visoravnima Etiopije i tisućama godina nije bila poznata u Europi, sve do 16. stoljeća kada je kava pristigla s Bliskog istoka i omogućila otvaranje prve kavane u Istanbulu. Tek nakon što je islamski zakon odobrio ispijanje kave, trend ispijanja kave se brzinom svijetlosti nastavio širiti Europom. U to doba kava je bila luksuzno dobro, no zahvaljujući europskim kolonizatorima malo po malo se prenosila po ostatku svijeta i postala dostupna svima. U 17. stoljeću u Veneciji se otvorila prva europska kavana (na trgu sv. Marka), a malo po malo Venecija je dobila preko 200 drugih kavana. Kava i trend ispijanja kave se uskoro proširio i ostalim talijanskim gradovima te su se počele otvarati kavane u svim većim talijanskim gradovima. Neki od tih elegantnih, starih objekata još i danas postoje u Veneciji, Torinu i Rimu. Krajem 19. stoljeća nekolicina talijanskih tvrtki su krenule sa uvozom kave što se pokazalo jako unosnim poslom. Ono što danas Italiju čini posebnom je činjenica da se ovdje kava poslužuje na različite načine.

Ukoliko pitate Talijane za običan Caffé, možete očekivati gusti espresso. Inače, talijani rijetko koriste naziv ”espresso” jer je to normalan način na koji se kava poslužuje. Malo razrijeđena kava je Lungo, dok je malo gušća Stretto. Ukoliko želite popiti kavu s mlijekom, trebate tražiti Macchiato. Dupli espresso je Doppio.

Cappuccino je naziv dobio iz razloga što njegova smeđa boja podsjeća na odjeću redovnika Kapucina. Riječ je o espressu Lungo koji je upotpunjen sa toplim i pjenastim mlijekom i posut čokoladom. Cappuccino je u Italiji obavezan za vrijeme doručka ili sredinom jutra, no nikako se ne konzumira tijekom popodnevnih sati.

Caffé latte je espresso sa svježim mlijekom, dok je Americano naziv za američku kavu, kao što mu i sam naziv kaže. Caffé fredo ili hladna kava je omiljeno ljetno piće koje je najpopularnije na Siciliji, dok je Caffé coretto espresso poslužen sa žlicom Amareta ili rakije.

Prilikom naručivanja kave u Italiji, prije svega imajte na umu bitne razlike u cijeni kave. Naime, na mnogim trgovima diljem Italije kava Vas može koštati četiri puta više ako sjedite za stolom nego ukoliko je pijete u baru, tako da većina talijana prije odlaska na posao svoju kavu ispije u baru, dok stolove ostavljaju slobodne za turiste. Ujedno, veliki broj kafića radi na principu da prvo morate platiti, i tek nakon toga naručiti piće. Ne zaboravite kavu popiti brzo, naime, espresso se ne pijucka ležerno, već se treba popiti u dva do tri gutljaja. Kava se najčešće poslužuje nakon obroka i svaka kava nakon doručka prema mišljenju brojnih talijana ne bi smjela sadržavati mlijeko te se pripremite na to da će Vas pojedinci čudno gledati ukoliko naručite Cappuccino nakon 11:00 h.

Turistički vodič: Italija

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.