Titicaca, jezero plutajućih otoka

Jezero Titicaca se nalazi na 3 821 metara nadmorske visine, na granici Perua i Bolivije. Ovo jezero je smješteno na 3 821 m nadmorske visine, i najviše je plovno jezero na svijetu, po čemu je ujedno i jako poznato. Površina mu iznosi preko 8 300 kvadratnih kilometara, a prosječna dubina je od 140 do 180 metara. U ovo jezero se ulijeva preko 25 rijeka, a na jezeru se nalazi ukupno pedesetak otoka od kojih su mnogi ploveći odnosno napravljeni su od trske! Pojedini otoci su gusto naseljeni, dok na ovim ”plutajućim otocima” (Islas Flotantes) žive Indijanci Uru, čiji korijeni sežu još u doba prije vremena Inka!

Titicaca je poznata turistička destinacija tako da i ne čudi što jako veliki broj posjetitelja ovdje dolazi da vidi kako je život izgledao još u razdoblju prije Inka. Uglavnom je riječ o otocima koji nemaju struju i na kojima se ne koriste nikakvi mehanički alati i gdje stanovnici žive životom koji je nama nezamisliv. Stanovnici povezuju i razdvajaju ove otoke ovisno o raspoloženju; tako da ukoliko dođe do svađe jednostavno prerežu uže kojim su spojili dva otoka. Na jednom od otoka, mještani su napravili kolibe za turiste tako da mogu ”iz prve ruke” upoznati ovaj način života. Jedna od glavnih atrakcija je otok Isla de Sol, jedan od najvećih otoka koji je poznat po povijesnim znamenitostima. Na njemu se nalazi oko 180 ruševina koje datiraju iz razdoblja Inka, a uključuju ”labirint spomenika” i svetu stijenu, dok je veoma popularno vjerovanje da je na ovom otoku rođen Inti, kojeg su Inke slavile kao Boga Sunca.

Još jedna poznata turistička atrakcija je otok Taquile koji je poznat po ručno tkanim proizvodima, koji se ubrajaju među najkvalitetnije rukom izrađene proizvode Peru-a. Na ovom otoku možete sresti i muškarce i žene sa iglom u ruci, koji će Vam izaći u susret, a u znak pozdrava će samo podignuti pogled. Šešir će Vam izraditi za svega 3 dana, a tradicionalni cholo (kakav se nosi u ovim krajevima) za svega nekoliko dana više. Na seoskom se trgu otoka Taquile, koji je ujedno i centar, nalazi Umjetnički zanatski centar, a šeširi, rukavice, remnja i torbe žarkih boja predstavljaju ono najbolje što je ovdje u ponudi! Čak je UNESCO odao priznanje stanovnicima otoka za ove hvale vrijedne rukotvorine.

Jezero vodu dobiva od topljenja ledenjaka i velike količine oborina. Porijeklo imena je nepoznato, međutim u prijevodu znači ”Kamena puma” iz razloga što oblikom podsjeća na pumu koja lovi zeca. Jedna od legendi koja je vezana uz ovaj otok priča kako je starica zamolila stanare jedne kuće, pokraj koje je šetala, da joj sačuvaju glinenu zdjelu koja je bila puna vode. Međutim, oni su ga otvorili i prolili vodu iz njega. Razina vode je rasla dok nije oformila jezero, a starica se tada pretvorila u pticu. ”Od tog trenutka postoji jezero Titicaca” – reći će Vam stanovnici ovih otočja.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.