Top 10 atrakcija Barcelone

Barcelona je grad kojeg godišnje posjeti gotovo 60 milijuna turista, što ga svakako čini jednim od najposjećenijih gradova na svijetu. Najpopularnija je destinacija u Španjolskoj, dok je veličinom drugi grad u Španjolskoj. Glavni grad španjolske autonomne pokrajine Katalonije, glavno trgovačko i industrijsko središte u Španjolskoj, jedna je od najvećih sredozmenih luka i najveći grad na Sredozemnom moru. Smješten je u maloj obalnoj nizini, nedaleko od francuske granice, u podnožju planine Colleserola. Ovaj opjevani grad danas je važno kulturno središte, ponajprije zahvaljujući poznatom Antoniu Gaudiju, te je jedan od vodećih turističkih destinacija sa bogatom kulturnom baštinom. U nastavku Vam donosimo 10 najboljih atrakcija u Barceloni, prema našem izboru.

1. La Sagrada Familia
Definitivno najpoznatiji spomenik u Barceloni, “must see” atrakcija, djelo poznatog katalonskog arhitekta Antonia Gaudija (1852.-1926. godine). Izgradnja ovog velebnog zdanja je počela još davne 1882. godine, a traje još i dan danas, prema procjenama će biti završebna 2026. godine. Iako nedovršena, UNESCO ju je stavio pod svoju zaštitu zbog vrijednosti koju ima te je jedna od najpoznatijih građevina na svijetu, a godišnje ju posjeti preko 3 milijuna posjetitelja. Gaudi je izgradnju ove crkve smatrao svojom svetom misijom i na njoj je radio do smrti 1926. godine,  a kako bi se crkva izgradila i sam je dao financijsku pomoć.

2. La Rambla
Najpoznatija gradska ulica, žila kucavica Barcelone, kojom će proći apsolutno svaki turist u ovom gradu. Široka avenija, omeđena stablima, restoranima i suvenirnicama, a prepuna šetača te uličnih izvođača, proteže se u dužini od 2 km, od trga Placa Catalunya pa sve do Placa Portal de la Pau. Ulica je podijeljena na četiri dijela: crvenu četvrt, četvrt cvijeća, četvrt ptica te četvrt baroka i neoarhitekture, a svaki dio odiše posebnoću kao i nadasve zanimljivom arhitekturom. Na dnu Ramble, na trgu Placa Portal de la Pau nalazi se spomenik Kristofor Kolumbu, te ulaz u gradsku luku.

3. Montjuic i Magične Fontane
Iznad glavne luke nalazi se Montjuic, simbol ponosa stanovnika Barcelone. Nekoć židovsko groblje, brdo je 1929. godine poslužilo za održavanje Svjetske izložbe za čije je potrebe izgrađeno Pueblo Espannol kako bi se prezentirali španjolski stilovi gradnje. Od 1975. godine na brdu se nalazi i Miroova fondacija sa preko 3 000 slika i skulptura. Montjuic je ujedno i botanički vrt sa vidikovcem Miramar i žičarom Funicular, a za potrebe Olimpisjkih igara 1992. godine dodatno je uređen i izgrađen potrebnim sadržajima (Anella Olimpica i Torre Telefonica). Za potrebe svjetske izložbe 1929. godine, osim Puebla Espannol, izgrađena je i Palau National, kao centralni paviljon izložbe, a danas je Muzej nacionalne katalonske umjetnosti. Ispred palače nalaze se Magične fontane (Font Magica), prekrasna kombinacija vode, glazbe i svijetla koja okuplja veliki broj posjetitelja te je ujedno jedna od najpoznatijih fontana na svijetu. Ispred fontane smjestila se Placa de Espanya, na kojoj se mogu vidjeti dva venecijanska tornja, građena po uzoru na zvonik Sv. Marka u Veneciji, Arenas de Barcelona koja je danas shopping centar i park Parc de Joan Miro sa 22 metra visokom statuom Dona i Ocell (Žena i ptica).

4. Park Güell
Za neke najveći i spontani, a za druge neprihvatljivi i nerazumni arhitekt Antonio Gaudi, svoj uspjeh može zahvaliti bankaru Eusebiu Guellu koji mu je povjerio zadatak da izgradi park u zelenilu, danas poznat kao Parc Güell koji je omiljeno šetalište mladih, a šarene keramičke klupe, zmajeva fontana, Gaudijeva kuća i grčki teatar svake godine privlače sve više turista.

5. Stadion Camp Nou i muzej
FC Barcelona je prema mnogima najbolji nogometni tim na svijetu. Gledanje ovog tima predvođenog Messijem kako igra na prekrasnom Camp Nou je definitvno nešto što biste zapamtili za cijeli život. No, svakako ćete zapamtiti i posjet ovom velebnom stadionu te muzeju u kojem se možete diviti brojnim peharima koje su osvojili. Inače, stadion ima ukupno 98 797 sjedećih mjesta te se ubraja među najveće na svijetu. Klub je osnovan 1899. godine i jedan je od najbogatijih na svijetu, sa preko 100 000 članova.

6. Casa Mila
Casa Mila, ili poznatija pod nazivom La Pedrera je još jedno djelo Antonia Gaudija, poznata kao njegov posljednji doprinos ovom gradu prije nego se u potpunosti posvetio svom životnom djelu – katedrali Sagrada Familia. Gradnja ovog impozantnog zdanja je počela 1906. godine, a ovaj osmerokutni blok stanova je projektiran oko dvaju dvorišta, dok se ispod zgrade nalazi prvo podzemno parkiralište u gradu. Željezni balkoni, djelo Josepa Marije Jujola, podsjećaju na morsku travu, a zanimljiv detalj na zgradi je svakako to što nepostoji niti jedan ravni zid. Zgrada se ističe i svojim neobičnim krovom na kojem isklesani dimnjaci izgledaju toliko zastrašujuće, da su poznati pod nazivom strašila za vještice.

7. Gotička četvrt
Zahvaljujući rimskoj vladavini, bitne rimske ruševine se nalaze ispod današnjeg trga Placa del Rei, a u planu starog dijela grada Barri Gotic (gotička četvrt) i danas se može prepoznati rimska mrežasta urbanizacija. Gotička četvrt nije sastavljena samo do građevina iz 13. i 14. stoljeća, već se u njoj mogu vidjeti i gradske zidine iz 4. stoljeća, koje su Rimljani izgradili kako bi doprinijeli snažnijoj obrambenoj moći grada. Ostaci bazilike iz ovog perioda pronađeni su ispod Katedrale sv. Križa, posvećenoj sv. Eulaliji – Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia, a ostaci rimskih zidina mogu se vidjeti iz nekoliko ulica u samom centru grada. Inače, Gotička četvrt ne izgleda kao kvart u pravom smislu te riječi, ali u sebi sadržava većinu onoga što je ostalo od srednjovjekovne Barcelone i najveći broj povijesnih zdanja lociran je upravo ovdje. Kvart počinje na najstarijem gradskom trgu Placa Nova, uz koji se nalazi Biskupova palača Palau Episcopal iz 13. stoljeća i Casa d l’Ardiaca iz 11. stoljeća, danas sjedište gradskog povijesnog instituta.

8. Picassov Muzej
Prvi muzej posvećen isključivo djelima ovog poznatog umjetnika otvoren je 1963. godine. Smjestio se u pet susjednih srednjovjekovnih palača na Carrer Montcadi, a za njezino otvaranje je bio najzaslužniji Picassov prijatelj Jaime Sabartes koji je donirao umjetnikova djela, dok je nakon njegove smrti sam umjetnik donirao slike dok je veliki dio svojih djela ostavio muzeju oporučno. U muzeju se može vidjeti preko 3000 djela Pabla Picassa, a veliki dio fundusa se odnosi na njegova rana djela (već kao 15-godišnjak je naslikao sjajna djela).

9. Tibidabo
Tibidabo je planina s koje se pruža prekrasan pogled na cijeli grad, a do čijeg vrha vodi posljednji sačuvani tramvaj u gradu. Upravo taj veličanstveni pogled je bio nadahnuće za ime. Naime, naziv dolazi od latinske riječi tibi dabo što znači ”dat ću ti”, a odnosi se na Kristovo iskušenje kada ga je Sotona odveo na planinu i ponudio mu cijeli svijet prostrt pod njegovim nogama. Na vrhu se nalazi crkva Presvetog srca koju je s velikim religijskim zanosom izgradio Enric Sagnier između 1902. i 1911. godine, a Kristov kip se nalazi uz nju te dizalom možete doći do njega. Inače, ova crkva i kip su vidljivi iz svakog kuta grada. na ovoj planini se nalazi i Zabavni park, otvoren još davne 1908. godine, ali budite bez brige – sprave za vožnju su redovno servisirane.

10. Casa Batlló
Poznata stambena zgrada koja se nalazi u samom srcu Barcelone, jedno od remek-djela Antoni Gaudíja, poznatog katalonskog arhitekta . Casa Batlló je uvrštena na UNESCO-v popis Svjetske baštine 2005. godine, a i danas važi za jednu od najpoznatijih građevina u Barceloni. 2002. godine, otvorila je svoja vrata za javnost, a turistima je bilo dozvoljeno obići samo prizemlje. No, dvije godine kasnije, povodom stote obljetnice početka rada na Casa Batlló, peti katje obnovljen, a turisti su konačno dobili dozvolu da posjete i sve ostale katove. U noći, kada je njezina bajkovita fasada osvjetljena, čini se kao da kuća zrači nekom posebnom čarolijom….

photos: ©123RF

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.