Top 10 razloga za provesti odmor na Hvaru

Otok Hvar je poznat kao kralj među prekrasnim dalmatinskim otocima i već je godinama nezaobilazna destinacija brojnim svjetskim celebrityjima, ali i nama ”običnim smrtnicima”. Blagodati ovog otoka su prepoznate još u doba antike zahvaljujući idealnom strateškom položaju. Tokom prošlosti, brojni vladari i narodi su upravo zbog brojnih blagodati ostavili tragove na ovom otoku zahvaljujući čemu nas očekuje bogatstvo kulturno povijesnih spomenika iz različitih povijesnih epoha, ali i bogatstvo jedinstvenih prirodnih ljepota. Jasno nam je da posebne razloge za posjetiti Hvar i uživati u ljepotama ovog grada, ali općenito u cijelog otoka ne treba nabrajati, ali mi ćemo Vam ipak nabrojati top 10 razloga zašto posjetiti ovaj grad. Pa krenimo redom:

1. Kultura
Kulturno povijesnu baštinu grada Hvara nećemo posebno nabrajati, već oni koji žele znati više mogu provjeriti na ovom linku, ali ćemo samo istaknuti da se upravo u Hvaru nalazi najstarije kazalište na svijetu (koje je 2012. godine proslavilo 400 – tu obljetnicu postojanja), te franjevački samostan koji je je čak 150 godina stariji. Ljubitelji kulture, zasigurno će uživati otkrivajući detalje ovim povijesnih spomenika.

2. Klima
Hvar se može pohvaliti idealnom klimom – smješten je u zoni prave sredozemne klime koja je još poznata pod nazivom ”klima masline”, čije je glavno obilježje vedro, plavo nebo. Ujedno, najsunčaniji je hrvatski otok – prosjek sunčanih sati iznosi 2 726, a maksimum je dosegnut 2003. godine i iznosio je čak 3 053 sati. Ujedno, ova idealna klima je bila jedan od pokretača organiziranog turizma, tako da se Hvar može pohvaliti bogatom turističkom tradicijom koja je 2013. godine proslavila svojih 145 godina. Idealan položaj ovog grada, klima, čisto more i kulturno nasljeđe su utjecali na začetak organiziranog turizma te davne 1868. godine.

3. Plaže
Hvar je mjesto gdje se nalaze neke od najljepših mediteranskih plaža. Hvarska obala obiluje osamljenim i skrivenim uvalama koje čekaju da ih otkrijete. Međutim, najpopularnije hvarske plaže se ipak nalaze na obližnjim Paklenim otocima: 21 otočić koji tvori ovaj arhipelag zbilja obiluje prekrasnim plažama i uvalama.

4. Vino
Hvar je otok čija tradicija proizvodnje vina seže 2 400 godina unatrag. Hvarski vinogradi su opijeni sunčevim zrakama i uživaju najviše sunca na Jadranu, što u konačnici i rezultira poznatim vinom: Zlatan Plavac Grand Cru.

5. Noćni život
Noćni život Hvara je poznat ne samo diljem Hrvatske, već i diljem svijeta, a za vrijeme ljetnih mjeseci mnogi ga proglašavaju najbogatijim na Jadranu. Zabava traje cijelu noć, a svi mogu pronaći događanje i zabavu po svom ukusu.

6. Dodatna ponuda
U svoj odmor na Hvaru možete obogatiti dodatnom ponudom, te uživati u ronjenju, plivanju, biciklizmu, planinarenju, ribolovu, kajakingu… Ili možete bookirati izlet i upustiti se u istraživanje Paklenih otoka. Pregršt je ponude za one koje žele dodatno iskoristiti svoj boravak na ovom otoku.

7. Pakleni otoci
Skupina otočića smještena ispred grada Hvara koja je omiljena destinacija brojnim nautičarima, ali i izletnicima. Ovo veliko i raskošno izletište se sastoji od 21 otočića koji je posut šljunčanim i pjeskovitim uvalama u kojima ćete pronaći odlične restorane u kojima se možete okrijepiti. Za one koji žele osjetiti iskonsku draž hvarskog krajolika, ovi otočići su nezaobilazna destinacija.

8. Domaći proizvodi
Zahvaljujući pravoj mediteranskoj klimi i velikom broju sunčanih sati, na ovom otoku možete uživati u mediteranskim kulturama kao što su masline, vino, ljekovito bilje, ali i riba. Ujedno, ne smijemo zanemariti lavandu po kojoj je ovaj otok poznat i čija su svojstva od davnina poznata.

9. Smještaj
Hotelski smještaj na otoku Hvaru je poznat diljem svijeta po svojoj kvaliteti i odličnoj ponudi, tako da i nečudi što se hoteli grada Hvara redovno nalaze među 100 najboljih hotela u Europi (prema Sunday Times-u i prema Fodoru).

10. Nagrade
Hvar se već godinama ubraja među “must see” destinacije, tako da nas i ne čudi što ga je Lonely Planet već proglasio među top 5 destinacija, Condé Nast’s među top 8 europskih otoka, ali ga je ujedno i naš Večernji list proglasio top destinacijom za odmor. Dakako, tu su i brojne nagrade i priznanja koje su dodjeljene od strane Ministarstva turizma.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.