Transilvanija i Dvorac grofa Drakule

Posjet Rumunjskoj možda ne zvuči privlačno kao posjet nekim drugim razvikanijim destinacijama, ali sigurni smo da nećete požaliti ukoliko se odlučite na putovanje u ovome smjeru. Možda najprivlačniji i najmističniji dio Rumunjske čini upravo Transilvanija koja se ujedno i nalazi u samome središtu Rumunjske. To je područje razvijene poljoprivrede, vjetrovite klime u nizinskim, i dugotrajnog snijega u gorskim predjelima. Područje od 60 000 km2 je bogato kako šarolikim reljefom tako i različitim nacionalnostima stanovništva koje uglavnom sačinjavaju Mađari, Sasi i naravno Rumunji uz još velik broj drugih nacionalnosti u manjem broju.

Razlozi ove raznolikosti leže u čestom bjegu stanovništva kojima su Karpati i Transilvanijske Alpe služile kao teško pristupačno skrovište pa su tako i nastale Transilvanijske utvrđene crkve. Ovo područje je dugo vremena bilo pod stranim utjecajima tako da je Rumunjsko stanovništvo koncipirano uglavnom po selima. No, danas je to prostor mirnog suživota svih njegovih stanovnika, ali nažalost i prostor nedovoljno razvijenog turizma. Možda i najveća atrakcija ove regije je dvorac Bran ili poznatiji kao dvorac Vlada Tepeša III.
Vlad Tepeš III. (1431-1476) bio je Vlaški knez i nemilosrdni borac protiv Turaka. U javnosti je bio poznat kao hrabar, ali i vrlo okrutan borac koji je svoje protivnike nabijao na kolac zbog čega je dobio nadimak – Vladprobadač.

Dvorac grofa Drakule
Tridesetak kilometara od Brašova, s prekrasnim pogledom na cijelu dolinu, leži glasoviti grad/dvorac grofa Drakule, Bran. Unatoč popularnom mitu, dvorac u stvarnosti nema izravne veze s Vladom Tepešom, srednjovjekovnim princem kojeg mnogi povezuju s grofom Drakulom, na zapadu popularnim čudovištem iz brojih filmova. Ali Rumunji su taj mit iskoristili u turističke svrhe pa tako ovaj dvorac godišnje posjeti oko pola milijuna turista.
Dvorac je to duge i šarolike povijesti, kako holivudske tako i realne. Sagrađen je u 14.stoljeću u svrhu obrane od učestalih napada vojnika Otomanskog carstva, a nedugo poslije je bio prenamijenjen u graničnu kontrolnu točku između Vlaške i Transilvanije. Nakon toga prisvaja ga mađarsko plemstvo, a u 16.st. potpada pod vlasništvo grada Brašova, da bi u 20.st.postao rezidencija rumunjskih kraljeva i omiljeno mjesto kraljice Marie, unuke britanske kraljice Victorije. Za vrijeme II.svj.rata u njemu je bila smještena bolnica. U doba komunizma dvorac je prisvojila država, a nakon pada komunizma dvorac preuzima obitelj Habsburg. Dvorac je obnovljen 2009.godine i osim kao muzej služi za odvijanje koncerata klasične glazbe.

Ukoliko ste se odlučili posjetiti ga, za kartu ćete izdvojiti oko 6 eura, a ako ste student i osjetno manje. Uz mnogobrojne legende vezane uz dvorac, sigurno ćete čuti i onu vezanu uz vampirsku tematiku po kojoj je dvorac i najpoznatiji u svijetu… Želimo Vam ugodnu zabavu!

photos: pixabay.com

One comment

Tomislav
prosinac 20, 2015
Zanima me smještaj u blizini dvorca grofa drakule za doček nove godine. Dvoje ljudi na tri dana
Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.