Tropicarium Budimpešta

Na periferiji Budimpešte, u sklopu shopping centra Campona, nalazi se najveći akvarij srednje Europe, Tropicarium! Zasigurno je jedna od atrakcija koju ne želite propustiti dok ste u mađarskoj prijestolnici. Okruženje u kojem se smjestio park neodoljivo podsjeća na tropsku prašumu okruženu morima i oceanom. Gradnja parka je započela 2000.godine, dok se glavna ideja za projekt rodila nekoliko godina ranije. Park je jedna od najvećih takvih atrakcija u Europi, a godišnje se potroši čak 1,4 milijun glaona slane vode kako bi park normalno funkcionirao i svojim stanovnicima osigurao ugodan boravak. Inače, cijeli park je opremljen najmodernijom tehnologijom koja se brine za čišćenje i filtriranje vode.

Ovdje boravi na stotine životinja, počevši od egzotičnih ptica, majmuna, riba (tropskih riba i ostalih vrsta), aligatroa, morskih pasa i ostalih gmazova. Ukupna površina parka je preko 32 000 četvornih metara, a staništa životinja su uređen atako da podsjećaju na njihova prirodna. Posjetitelji se mogu približiti životinjama, mogu upoznati različite vrste ptica i idviti se malenim majmunima dok šetaju tropskom prašumom, ili pak gledati morske pse dok šetaju tunelima koji vode kroz akvarij. Jedna od posebnih i zanimljvijih atrakcija je hranjenje morskih pasa, koja se održava svakog četvrtka od 15:00 – 16:00 h. Osim stanovnika glavnog akvarija, ovdje možete upoznati stanovnike i preostalih 50 – ak akvarija. Jedan od njih je slatkovodni akvarij posvećen različitim autohtonim mađarskim ribljim vrstama.

Oni malo hrabriji mogu se upustiti u avanturu ronjenja s morskim psima, za što je potrebno izdvojiti 250 €! Dovoljno je da ponesete dozvolu za ronjenje te se na vrijeme najavite! Ronjenje traje približmo 40 minuta, tijekom kojih se imate priliku prisno upoznati sa 7 metara dugom psinom!

photo: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.