Ukleti hotel del Salto, Kolumbija

Jedna od glavnih turističkih atrakcija Kolumbije, slapovi Tequendama (Salto del Tequendama), nalazi se 30ak kilometara jugozapadno od glavnoga grada Bogote. Tisuće turista posjećuju ovo područje kako bi se divili 157 metara visokom slapu i okolnoj prirodi, a veliki dio njih se zaustavi i na obližnjoj znamenitosti – napuštenom hotelu del Salto koji je već dugo vremena na glasu kao ukleti hotel. Luksuzni Hotel del Salto je otvoren davne 1928. godine kako bi ugostio bogate putnike koji posjećuju slap, a sagrađen je na idealnoj poziciji: točno uz slap, na rubu litice tako da je svojim gostima pružao uživanje u prekrasnom pogledu! No, tijekom sljedećih desetljeća rijeka Bogota je postala veoma zagađena i kontaminirana te su turisti postupno počeli gubiti interes za ovim područjem, što je dovelo do zatvaranja hotela početkom 90-ih godina prošloga stoljeća. Ujedno, pojavile su se glasine da je jako veliki broj ljudi dolazio upravo u ovaj hotel počiniti samoubojstvo, tako da su postale česte priče o duhovima koje opsjedaju hotel kao i o susretima na balkonima hotela. Danas se u ovom hotelu, koji je bio veoma značajan za razvoj turizma u Kolumbiji, nalazi Muzej biološke raznolikosti i kulture u kojem se posjetitelji mogu upoznati sa bioraznolikošću tog područja.

Zanimljivosti:
– Rijeka Bogota je druga najzagađenija na svijetu i zbilja ima jako neugodan miris.
– Planinska cesta koja vodi do Muzeja je veoma skliska i uska, tako da ponekad uspon do samog mjesta traje duže od 2 sata.
– Prema lokalnoj legendi, Muisca Indijanci su se bacali u ovaj slap kako bi pobjegli od španjolskih osvajača, nakon čega bi se pretvorili u orla i odletjeli na sigurno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.