Ukleti talijanski otok La Gaiola

Svega 30 metara od obale Napulja, nalazi se napušteni otok La Gaiola kojeg nitko neželi kupiti, zbog priče da je uklet. Jedan je od manjih talijanskih otoka, smješten u Napuljskom zaljevu, u srcu Gaiola parka, zaštićenom području koje se prostire na 42 hektra. Naime, počevši od kraja 19. stoljeća, svi vlasnici ovog otoka su doživjeli misterioznu nesreću ili se pak nešto dogodilo sa članovima njihove obitelji. Otok se sastoji od dva mala otočića koja su međusobno povezana kamenim mostom, dok se na otoku nalazi samo jedna vila. Otok su posjedovali brojni bogataši, među kojima su Fiatov direktot Agianni Agnelli te milijarder John Paul Getty. Otok čuva drevne antičke ruševine, a na njemu se nalaze i ostaci Venerinog hrama. Navodno je na ovom otoku pjesnik Vergilije podučavao svoje učenike.

Početkom 19. stoljeća na otoku je živio pustinjak pod imenom ”The wizard”. Nedugo poslije tog, na otoku je niknula vila koja se i dan danas nalazi na istom mjestu, a otok je došao pod vlasništvo Norman Douglasa, autora ”Zemlja Sirena”. Otok se za brojne činio kao savršen za idiličan život umirovljenika, no ipak nije bilo tako te mještani vjeruju da je otok uklet – zahvaljujući preranoj smrti koja je snašla njegove vlasnike. Niz nesreća je započeo negdje oko 1920. godine, kada je tadašnji vlasnik, švicarski biznismen Hans Braun, pronađem ubijen i umotan u tepih. Tragična smrt je snašla i njegovu suprugu koja se utopila. Sljedeći vlasnik vile, Otto Grunback je preminuo od srčanog udara dok je boravio na otoku, švicarac Maurice-Yves Sandoz je počinio samoubojstvo, a barun Karl Paul Langheim je bankrotirao. Kao što je spomenuto, otok je pripadao Gianniu Agnelliu, čiji je jedini sin počinio samoubojstvo u trenutku kada je otok bio u njegovom vlasništvu, a nedugo poslije toga, njegov nećak Umberto je umro od rijetkog raka u 33. godini. Sljedećem vlasniku, multimilijarderu Paul Gettyu su nedugo nakon kupnje otoka oteli unuka, dok je posljednji vlasnik otoka Gianpasquale Grappone završio u zatvoru. Danas je vila napuštena i neneaseljena.

Slučajnost ili ne, nesreće se svakodnevno događaju svakome, te je možda otok nepravedno proglašen ukletim. Iz straha i neznanja je napušten, a samo ga povremeno posjete kupači i plivači i to najčešće turisti koje otok privuče svojim neobičnim izgledom i vjerojatno zanimljivom pričom…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.