Vanuatu, otoci osmijeha

Vanuatu je jedn od najneobičnijih i najegzotičnijih otočnih skupina u južnom dijelu Tihog oceana, smještena južno od Salomonovih otoka, zapadno od Fidžija, sjeverno od francuskog teritorija Nove Kaledonije i Istočno od Australije. Sastoji se od ukupno 83 otoka koje se protežu na dužini od 900 km i vulkanskog su i koraljnog porijekla. Zbog prekrasnih bijelih pješčanih plaža, netaknutog podvodnog svijeta, kristalno čistog mora, prekrasne prirode i egzotičnih koralja, ova sasvim nepoznata država je pravi raj u Oceaniji.

Unatoč jak dugoj povijesti, Vanuatu je neovisnost stekao tek 1 980. godine, čime se oslobodio stogodišnje vladavine Britanaca i Francuza, no ipak zahvaljujući kolonizatorima otok ostvarju dobre prihode i to zbog farmi kokosovih palmi koje su posadili upravo kolonizatori. Stanovnici su većinom pripadnici etničke skupine Ni – Vanuatu, a ostatak čine Polinežani i jako veliki broj Europljana. Zahvaljujući raznolikom stanovništvu, diljem države se govori čak 114 jezika, no većinom svi stanovnici govore engleski i jako su gostoljubivi i uvijek nasmijani što je glavni razlog zašto ovu državu nazivaju otocima osmijeha. No, mir i sklad otoka je donekle narušen naseljavanjem jako velikog broja stranaca koji zahvaljujući jako povoljnim cijenama kupuju posjede na otocima i razvijaju turizam, te nažalost nemaju razumijevanja za lokalnu kulturu i tradiciju. Starosjedilačko stanovništvo živi u skaldu sa prirodom, u skromnim drvenim kolibama, a svoju svakodnevnicu začinjavaju raznim ritualima i malim svojim zadovoljstvima, kao što je ispijanje tradicionalnog pića ”Kava”.

Najveći otok arhipelaga je Espiritu Santo ili Sveti Duh, prepoznatljiv po prirodnim ljepotama i bezborjnim idiličnim plažama od kojih je najpoznatija tzv. ”Plaža Šampanjac”, koja je ime dobila po moru koje zbog svoje čistine djeluje pjenušavo. Na otoku se nalazi i nekolicina pozantih Plavih rupa koje su nastale probijanjem i izviranjem čiste vode kroz slojeve vapnenca te koja su idealna za odmor. Prvo naselje na otoku je osnovao Portugalac Pedro Fernandes de Queirós, 1 606. godine, dok je cijeli otok nazvao ”La Austrialia del Espiritu Santo”. Otok Tanna se ne ubraja među veće otoke, no svakako se ističe po svojim prirodnim ljepotama, gdje posebno dominiraju vodopadi i vrući izvori, dok se za turiste organizira i uspon na aktivni vulkan Yasur.

Arhipelag države Vanatu se unatoč tropskim šumama ne može pohvaliti velikim brojem endemskih biljnih i životinjskih vrsta, međutim može se pohvaliti jako bogaim i zanimljivim pomdorjem: preko 4 000 vrsta mekušaca se može pronaći u ovim vodama. No, vode arhipelagu kriju brodske olupine i olupine aviona zahvaljujući burnoj prošlosti, što predstavlja posebnu atrakciju za ljubitelje ronjenja.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.