Verona, grad najljepše ljubavne priče

Verona je dragulj srednjojekovne arhitekture i umjetnosti, u kojem se odigrala najljepša i najtragičnija ljubavna priča svih vremena, ona o Romeu i Juliji. Grad se smjestio na obalama rijeke Adige, a svojim kulturnim nasljeđem bez daha ostavlja svakog. Turizam je izuzetno važna stavka u prihodima grada, što i ne čudi, jer je cijeli stari dio grada pod zaštitom UNESCO-a. Šetajući Veronom, doživjeti ćete pravo putovanje kroz vrijeme: od ostataka starog Rima, preko srednjovjekovne epohe pa sve do renesansne Verone i razdoblja austrougarske vladavine.

Treći je grad po veličini na sjeveru Italiji, a broji svega 260 000 stanovnika. Cijela ova regija snabdijeva voćem i povrćem središnju Europu, te je jak poljoprivredni i industrijski centar. Verona je poznata i po svojim vinima Amarone, Bardolino, Soave, Valpolicella i Recioto. Ako stižete u Veronu iz pravca Venecije, izađite na izlaz Verona jug (Verona Sud), te nakon što prođete sajmište i prugu odmah ulazite u centar. U kružnom toku imati ćete priliku vidjeti renesansna vrata iz 16. stoljeća, Porta Nuova (djelo arhiteka Sanmichelija, koji je čak radio i u Zadru). Ovaj arhitekt je ostavio i druga djela, kao što su druga ulazna vrata Porta Palio i nekoliko palača. Verona je oduvijek imala strateški položaj, o čemu svjedoče i ostaci brojnih zidina i utvrda koje su građene tijekom prošlosti, a najmlađe se one koje je izgradila Austrougarska (današnji Parco delle Mura).

Najslavniji spomenik Verone je Arena di Verona, odnosno amfiteatar, koji je jedna od najbolje očuvanih građevina te vrste. Amfiteatar je izgrađen oko 30.godine, a njegova čvrstina i dugovječnost rezultat su vrlo jednostavne i mudre arhitekture. Rimljani su prvo iskopali veliko udubljenje, te su tek tada gradili samu građevinu. Arena je duga 139 m a široka 110 metara. Mogla je primiti do 22000 gledatelja na 44 reda mramornih ploča. Današnja dvokatna fasada je zapravo unutarnji potporni zid s lukovima, a komad vanjske trokatne kamene fasade ostao je samo na jednom mjestu. Nakon razornog potresa 1117. godine, najveći dio vanjskog prstena je bio uništen, a Arena je služila kao kamenolom za izgradnju srednjovjekovne Verone. Veličanstveni interijer je ostao netaknut, a danas je međunarodno poznat po velikim opernim predstavama. Naime, 1913. godine slavila se stota godišnjica rođenja poznatog talijanskog skladatelja Giuseppe Verdija upravo u Areni i izvedbom spektakularne Aide, koja je do tada tisućama godina drijemala u srcu Verone, te uživala veliko poštovanje svojih građana. Danas je posjećuju milijuni turista godišnje a četiri generacije pjevača su se izmijenile na njezinim legendarnim stepenicama.

Stari rimljani nisu niti očekivali kakvu će uslugu učiniti budućim naraštajima izgradnjom arene na mjestu gdje se spajaju doline rijeka Adige i Po. Arenu danas posjećuju milijuni turista iz svih krajeva svijeta. Njezina operna pozornica je najveća na svijetu, dimenzija 47 x 28 metara. Za ljubitelje opere ona predstavlja mitsko i tradicionalno mjesto okupljanja i najvažnija je glazbena pozornica na otvorenom u kojoj pjevaju najbolji pjevači iz Italije i svijeta. Na pojedinoj predstavi je u prosjeku oko 15 000 gledatelja, a zaklada ”Arena di Verona” ima najveći proračun u Italiji (svaku večer je prihod milijun eura)! Arena je ispunjena kamenim tribinama što joj daje nevjerojatnu akustiku, tako da se i najtiši pianissimo jednako dobro čuje u cijelom gledalištu. Arena se nalazi na trgu Piazza Bra, najvećem trgu u Veroni, na kojem se nalaze brojni kafići i restorani, ali i gradska vjećnica ili Palazzo Barbieri iz 1848. godine (u kojoj je gradska uprava) i Palazzo Gran Gardia kao mjesto u kojem je bila smještena garda (vojska). Trg je okružen lijepo uređenim parkom, na kojem se nalazi spomenik prvom talijanskom kralju, Vitoru Emanueleu II, koji je podignut 1883. godine, u spomen petogodišnjice njegove smrti. Inače, kako biste ušli na ovaj prekrasni trg, trebate proći pokraj prstena zidina Mura Scagliere iz 14. stoljeća i kroz vrata Portoni della Bra pokraj kojih se nalazi Museo Lapidario Maffeiano te zgrada opere Teatro Filarmonico.

Ulica Via Mazzini spaja najvažnija dva gradska trga, Piazzu Bra i Piazzu delle Erbe, koji je najstariji trg u Veroni i uzdiže se iznad područja rimskog foruma. Trg Piazza delle Erbe je u rimsko doba bio središte političkog i gospodarskog života (forum), a s vremenom su rimske građevine zamijenjene srednjovjekovnim građevinama, od kojih treba istaknuti Torre dei Lamberti, 84 metra visoki toranj sa satom i 4 zvona. U centru trga je Berlina iz 16. stoljeća sa 4 stupa koja se koristila za izbor gradskih glavešina, a malo dalje se nalazi fontana sa Madonom od Verone, a na sjeveru trga je visoki stup sa lavom – simobol odanosti Veneciji. Na trgu se može vidjeti i impozantna palača Palazzo Maffei, koja je ukrašena statuama grčkih bogova: Zeusa, Herculesa, Minerve, Venere, Mekrura i Apolona. Prolaskom kroz Arco della Costa dolazi se na trg Piazza dei Signori ili Piazza Dante, trg okružen brojnim palačama poznate obitelji Scagliera (Scala) i po spomeniku Danteu Alighieriu iz 19. stoljeća, visine 3 metra. U periodu renesanse starim palačama obitelji Scaligera Palazzo dei Tribunali i Palazzo del Governo Sanmicheli je dodao nove renesansne elemente. Palača Loggia del Consiglio je jedna od najljepših renesansnih palača sa statuama poznatih ličnosti toga vremena iz Verone. Uz obližnju crkvu Santa Maria Antica iz 12. stoljeća (sa romaničkim zvonikom) nalaze se jedinstvene gotičke grobnice obitelji Scaligere (Arche Scaligere).

U Veroni se nalaze i brojni drugi spomenici iz rimskog doba, te ostaci gradskih zidina iz 265. godine. Augustovo kazalište iz 1. stoljeća prije Krista svjedoči o prisustvu Rimskog carstva na ovom području, a tijekom stoljeća je propadalo i korišteno je kao izvor kamena za stambenu gradnju. U 18. stoljeću, bogati Andrea Monga, kupio je sve kuće izgrađene na ovom području te uspio sačuvati ovaj jedinstevni spomenik. Nedaleko od kazališta nalazi se veličanstveni rimski most Ponte di Pietra, sagrađen preko rijeke Adige, koji je kroz stoljeća je obnavljan ciglom, tako da danas predstavlja mješavinu raznih epoha. Most vodi do rimskog kazališta (Teatro Romano), u okviru kojeg je i arheološki muzej. Na vrhu malenog brda se nekoć nalazio srednjovjekovni zamak Castel San Pietro, kojeg je Napoleon do temelja razrušio a Austrougarska u 19. stoljeću obnavlja. Duž rijeke se nalaze brojne crkve, od kojih posebno treba istaknuti Sv. Giorgio iz 16. stoljeća sa velikom kupolom (djelo Sanmichelea).

Verona je grad sa preko 50 sačuvanih crkvi različitih stilova gradnje, ali i impozantne palače, mostove i raskošne vrtove. Među brojnim crkvama posebno se ističe romanička crkva San Zeno Maggiore iz 12. stoljeća, izgrađena na temeljima crkvice sv. Zena, a elegantna fasada crkve ukrašena je golemom rozetom čiji kameni dijelovi čine ”kolo sreće”, dok su vratnice ukrašene sa 18 brončanih reljefa sa scenama iz Biblije. Svakako treba spomenuti katedralu (Duomo) iz 12. stoljeća, u kojoj je sahranjen papa Lucius III. koji je živio u Veroni, te ju je voljeo više nego Rim, i najveću gradsku crkvu Sant’ Anastrasia. Također, u Veroni treba vidjeti i renesansnu Loggia del Consiglio, prekrasnu palaču Palazzo del Capitano, muzej u kojem se čuvaju mnoga vrijedna dijela talijanskog slikarstva te grobnicu obitelji Scaglieri na Piazza delle Erbe.

Dakako, priča o Veroni ne može biti do kraja ispričana bez Romea i Julije. Turisti koji svakodnevno posjećuju Veronu ne propuštaju priliku da posjete ulicu Capello 23 i posjete Julijinu kuću i pogledaju balkon ispod kojeg je Romeo Juliji izjavio ljubav, i ostave ljubavnu poruku na zidu kako bi imali sreće u ljubavi. Ispod Julijinog balkona, nalazi se njezina brončana statua, čija je desna dojka sjajna i ispolirana od dodira velikog broja ljudi, jer se vjeruje da taj dodir donosi sreću.

Rezerviraj vikend u Veroni

Turistički vodič: Italija

Smještaj: Italija

Lokacija:

photos: ©123rf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.