Vidova gora – kraljica među vrhovima jadranskih otoka

Otok Brač je poznat po mnogočemu: maslinama, vinu, kamenu, lijepim plažama, kulturnim spomenicima i prekrasnoj prirodi. Zašto ne biste iskoristili slobodno vrijeme i uputili se na izlet na otok Brač? Jedno od omiljenih izletišta je Vidova gora, najviši vrh na Jadranskim otocima (778 metara). Ime potječe od crkvice koja se nekada uzdizala na vrhu brda, a danas se mogu vidjeti samo njezine ruševine, i to temelj sjevernog zda i polukružne apside. Pretpostavlja se da je crkvica ovdje bila podignuta u 13. ili 14. stoljeću.

Vidova gora se od davnina povezuje sa starim slavenskim bogom Svevidom, iz razloga što veliki broj povijesnih lokaliteta na otoku ima staroslavensko podrijetlo. Mnogo prije dolaska Slavena na ovo područje, na vrhu Vidove gore su ilirski stanovnici imali utvrđenu gradinu te su suhozidom sazidanim u krugu branili sebe i svoju stoku od neprijatelja, a ostaci tih zidova su još i danas vidljivi.

Na vrhu Vidove gore se nalazi tipična dalmatinska konoba sa kamenim stolovima i klupicama za odmor, a dok uživate u svom jelu možete ujedno uživati i u prekrasnom pogledu prema jugu i jednoj od najpoznatiji plaža – Zlatni rat. Ovdje možete počastiti svoje nepce poznatom bračkom janjetinom, dalmatinskim pršutom, bračkim vinom i drugim raznim specijalitetima koji su tipični za ovaj otok. Duboko ispod se nalazi vinorodna bolska ravnica sa poznatom šljunkovitom plažom koja svoj rt okreće prema istoku ili zapadu, ovisno o vjetru koji puše u određeno doba godine! Osim konobe, na vrhu se nalazi bijeli mramorni monumentalni križ te telekomunikacijski toranj. Za vrijeme lijepog vremena, možete vidjeti i ostale otoke, od poluotoka Pelješca na istoku, preko Korčule, Visa, Biševa pa sve do hridi Jabuke te Biokovo. Kada je vrijeme osobito lijepo, katkada se mogu ugledati i vrhovi apeninskih planina. Osim što je popularna za vrijeme lijepog vremena, Vidova gora je omiljeno zimsko izletište otočana pošto je često pod snježnim pokrivačem.

Prilazi Vidovoj gori:

Kneževravan – Vidova gora 1.30 h

Bol – Vidova gora 2 h

Glavni prilaz na Vidovu goru je asfaltiranom cestom preko Kneževravni. Cesta koja vodi do vrha Vidove gore odvaja se s glavne otočne ceste Supetar–Bol na prostranoj visoravni. Nakon 1 km od nje se odvaja širok kolni put za pustinju Blaca, a cesta za Vidovu goru nastavlja se 4 km blagim usponom kroz prekrasnu šumu crnog bora kao kroz aleju te završava na otvorenoj krškoj visoravni Korita, na čijem je rubu vrh Vidove gore. Cesta je asfaltirana i prohodna za autobuse, a uz nju se mjestimice naziru stare markacije.

Najlakši planinarski pristup je iz Bola markiranom Velom stazom, strmim starim putem koji vodi sve do vrha. Lijepi pješački izlet možete započeti na poznatoj bračkoj plaži Zlatni rat, uputiti se zatim ”Velom stazom” – starim putem koji se odvaja od asfaltirane ceste za Bol i vodi atraktivnom stazom do najvišeg bračkog vrhunca.

Turistički vodič: Splitsko dalmatinska županija

Photo: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.