Zakintos, dragulj Jonskog mora

Netko je spomenuo ljeto, pješčane plaže i tirkizno plavo more? Sve to, ali i puno više Vas očekuje na Zakintosu, otoku na kojem se nalazi prema mnogima najljepša grčka plaža Navagio (Shipwreck). Zahvaljujući arheološkim nalazima, danas je poznata stvar da je otok bio naseljen još u prapovijesti, a spominje se i u Homerovoj ”Ilijadi”. Povijesno gledano, prvi spomen otoka je vezan uz kralja Arkezija, vladara susjedne Kefalonije i njegovog osvajanja Zakintosa. Nakon njega, otok je osvojio legendarni Odisej, nakon čega je došlo do osamostaljenja otoka. Zakintos je otok sa veoma bogatim povijesnim nasljeđem i otok na kojemu možete uživati u bogatoj ponudi. Najjužniji je otok u Jonskom moru, a zahvaljujući bujnoj vegetaciji, stablima maslina i borovim šumama koje se spuštaju sve do mora, Venecijanci su ovaj otok nazvali Cvijet Orijenta. Otok je ujedno i veliki prirodni rezervat, na čijim plažama svake godine kornjače ”caretta – caretta” polažu svoja jaja. Kako bi se osigurao opstanak ove životinjske vrste, cijelo je područje proglašeno nacionalnim parkom.

Na sjevernoj i južnoj strani otoka se nalazi veliki broj plaža, dok se na zapadnoj strani otoka nalazi veliki broj morskih spilja i uvala, od kojih je najpoznatija Plava spilja na sjevero-zapadu otoka. Kao što smo spomenuli, Najpoznatija plaža na otoku je Navagio (Shipwreck) koja privlači posjetitelje finim bijelim pijeskom, tirkitno plavim morem i poznatom brodskom olupinom koja je ujedno i zaštitni znak Zakintosa. Glavni grad otoka, poznat pod nazivom Venecija juga je Zante, kulturni centar otoka sa velikim brojem impresivnih muzeja u kojim možete vidjeti vrijedne zbirke povijesnih predmeta. U ovom gradu se održavaju i brojni festivali tokom godine, te veliki broj religioznih priredbi koje su popraćene tradicionalnim plesom, glazbom, vinom i jelom.

Ovaj otok je stvoren za odmor i uživanje, te je ujedno poznat i po bogatom noćnom životu. Ukoliko se i Vi ubrajate među osobe čiji izlazak započinje u ponoć, a traje do izlaska sunca, u tom je slučaju Laganas najbolje mjesto za Vas jer nudi jako veliki izbor odličnih noćnih klubova. Bogati noći život, ukusna gastronomija, vodeni sportovi, prirodne plaže, uvale, pećine… sve Vas to čeka na Zakintosu!

photo: ©123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.