Zastrašujuća mjesta u Rusiji

Rusija se može pohvaliti velikim brojem predivnih mjesta sa čudesnom prirodom i prekrasnim spomenicima arhitekture. No, kao i svaka druga država, i Rusija krije izolirana mjesta na kojima su ljudi nekoć živjeli i radili, a koja su danas iz različitih razloga napuštena. Svako od ovih neobičnih i pomalo zastrašujućih mjesta predstavlja mali vodič kroz povijest. U nastavku Vam donosimo 5 izoliranih i potpuno napuštenih mjesta diljem Rusije, u kojima kao da je vrijeme stalo.

1. Put kostiju, Sibir
Ova danas napuštena cesta, koja vodi od Magadana pa sve do Jakutska, je nastala u surovim logorskim uvjetima, često po ekstremno niskim temperaturama uslijed čega je stradalo čak deset tisuća ljudi! Izgradili su je zatvorenici GULAG-a, a ne koristi se otkako su se mostovi (koji potječu još iz 30-ih godina prošloga stoljeća) počeli urušavati.

2. Groblje brodova, Teriberka
Maleno naselje na sjevernoj obali Koljskog poluotoka, Tiberika, osnovano je u prvoj polovici 17. stoljeća kao sezonsko stanište ribolovaca. Ovo maleno selo je uskoro steklo status velikog ribolovnog centra, a 60-ih godina prošlog stoljeća ovo maleno selo je postalo jedna od luka velikih teretnih brodova, što je dovelo do zamiranja ribolova. U naselju više nije postojalo mjesto gdje bi se malane ribarske brodice mogle registrirati prilikom dolazaka i odlazaka te su ribolovci morali odlaziti u najbliži grad-Murmansk. Najveća znamenitost ovog naselja je groblje brodova koja se nalazi na obali Barentsovog mora.

3. Kužna utvrda , Sankt Peterburg
Ova utvrda, poznata pod imenom “Imperator Aleksandar I” (prema bratu Nikolaja I.) podignuta je sa obrambenom namjerom na umjetnom otoku u centru Finskog zaljeva, međutim za tu funkciju nije nikada korištena. Početkom 20. stoljeća, za vrijeme izbijanja trće pandemije kuge u Europi, u ovoj utvrdi je otvoren laboratorij u kojem se proizvodilo cjepivo protiv kuge, čije je djelovanje testirano na konjima, zbog čega je u utvrdi izgrađen lift kako bi se životinje lakše dovele u laboratorij, a za kremiranje mrtvih tijela konja je izgrađena peć. Unatoč strogoj kontroli i svim poduzetim mjerama, na području utvrde je izbila epidemija kuge čak 2 puta. Danas je ovo veoma posjećena turistička destinacija, a u planu je skoro otvaranje zabavnog parka.

4. Grad Vorkuta
Ovaj grad se nalazi u zoni vječnog snijega i leda, a poznat je kao središte najvećeg logora GULAG-a sve do 1980-ih godina. Međutim, prilikom izgradnje, ovaj grad je imao sasvim drugačiju namjenu! Naime, ovo naselje su osnovali geolozi na mjestu nalazišta kamenog ugljena, tako da je Vorkuta danas okružena nizom prigradskih naselja koja se nalaze pored rudarskih okana s ukupno 130 000 stanovnika. Zbog zatvaranja poduzeća koja su bila zadužena za ekspolataciju ugljena od ukupno 13 rudarskih okana ih je ostalo svega 5, a samo u dva naselja žive ljudi! Preostalih 5 naselja su gradovi-sablasti, napušteni usred tundre prekrivene snijegom.

5. Mrtva šuma, Kamčatka
Erupcija vulkana Ploski Tolbačik na poluotoku Kamčatka, koja se dogodila 1975. godine, potrajala je čak godinu i pol dana i uzrokovala paljenje i nestanak šume na njegovim padinama. Cijelo područje je bilo u potpunosti prekriveno pepelom, a vulkanska pustoš je podsjećala na površinu Marsa tako da su upravo na ovom području vršena ispitivanja prvih sovjetskih letjelica za spuštanje na Mjesec i na Mars. Šume na ovo području su prekrivene slojem pepela od 7 metara iz kojeg ni dan danas, 39 godina poslije, ne raste nikakva vegetacija.

Izvor: Ruski vjesnik

photo: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.