Zeleni Vir

Izletište Zeleni vir se nalazi na 302 metra nadmorske visine, i proglašeno je posebnim geomorfološkim rezervatom 1962. godine. Sastoji se od kanjona Vražji prolaz, Muževe hižice te Zelenog vira sa sedamdeset metara visokim vodopadom i jezerom zelene boje. Zeleni vir (345 m) je izvor na dnu plitke špilje, smješten podno stjene niz koju se ruši potok. Njegove vode dalje ulaze u podzmeni kanal kojim odlaze do hidrocentrale (sagrađene 1921. godine), koja se nalazi svega nekoliko stotina metara niže. Ime je dobio po zelenkastoj boji jezerca, koje nastaje u špilji. U sklopu izletničkog programa posjetite planinarski dom ”Zeleni vir”, koji u svojoj bogatoj ponudi nudi raznovrsna jela iz domaće kuhinje (preporučamo izvrsni gulaš), ali i odlične palačinke!

Druga atrakcija na ovom području je kanjon Vražji prolaz, kojeg mnogi smatraju jednim od najljepših u Hrvatskoj! Među stijene (čija visina doseže 100 metara) probija se gorski potok Jasle, a voda je stoljećima probijala ovu stijenu kako bi prokrčila ovaj prolaz! U prošlosti se nazivao i ”vražja provalija”, a pjesnici su ga opisivali kao Danteov put u pakao! Nad njim su napravljeni mostići kako bi posjetitelji mogli promatrati prirodu i njezinom najljepšem izdanju. Prvi izletnici su ovo područje istraživali već 1934. godine (nakon što su izgrađeni drveni mostići), no rije toga je bio meta planinara.

Na kraju Vražjeg prolaza se nalazi špilja Muževa hižica, u koju se (prema narodnoj predaji) sklonilo stanovništvo za vrijeme turskih opasnosti 1525. godine. Pošto je skupinu ljudi poveo muškarac (muž), špilja je dobila naziv Muževa hižica. Riječ je prostranoj špilji, dugoj 200 metara i bogatoj sigama, međutim još uvijek nije u cijelosti istražena. Na dnu se nalazi maleno jezerce, u kojem je pronađena čovječja ribica (u isto vrijeme kada i u Postojinskoj jami). Ukoliko planirate posjetiti špilju, nemojte zaboraviti ponijeti svjetiljku!

Izletnici mogu stići u Zeleni vir na 3 načina:
– pješke od željezničke postaje u Skradu, strmom stazom i kanjonom ”Vražji prolaz”
– automobilom iz Skrada uskom, asfaltiranom cestom
– automobilom auto-cestom Zagreb – Rijeka do Ravne gore (cestarina u oba smjera košta 76,00 kuna), cestom u pravcu Skrada do sela Ložac, te stazom kroz dolinu i šumice uz čist i bistar potok Curak što je vjerojatno i najljepši put za dolazak u Zeleni vir.

PREPORUKA: Obavezno ponijeti topliju odjeću!

Turistički vodič: Primorsko goranska županija

Gdje smo:

photos: Arhiva TZ Skrad

One comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.