Zhangye Danxia, šarena planina u Kini

Planinski masiv Zhangye Danxia se nalazi na sjeverozapadu Kine u provinciji Gansu i sasvim je drugačiji od ostalih planinskih masiva, a ono što ga čini jedinstvenim su upravo njegove raznolike boje! Sa ukupnom površinom od cca 400 kvadratnih kilometara, bez pretjerivanja možemo reći da je najveće prirodno slikarsko platno koje sa svojim spektorm boja više podsjeća na umjetničko djelo nego na planinu.

Ove šarene planine, kako ih neki nazivaju prirodni kaleidoskop, imaju čudnovate oblike koje podsjećaju na čudsene oblike dvorca, kula, zvijeri, ptica pa čak i ljudi. Za stvaranje ove nadasve neobične planine, Zemlji je bilo potrebno preko 24 milijuna godina, a geološka struktura ove planine je formirana erozijom crvenog kamena pa su zahvaljujući tome nastali izolirani vrhovi sa strmim stranama, koji se često probijaju kroz maglu i tvore jedinstveni pogled! Geološka struktura planine u kombinaciji sa vremenskim uvjetima, odnosno vlagom, hladnoćom i vjetrom postala je jedno od najpoznatijih čuda ovog dijela svijeta, a glavni elementi koji ju sačinjavaju su crveni pijesak, kamenje i blato. Inače, ovo je tipična pojava za ovu vrstu klime, a znanstvenici smatraju da je topografija planine Danxia formirana kao rezultat pomicanja zemljine kore, dok je razlika u gustoći i eroziji visokih vrhova kreirala magične špilje i kamene dvorane.

Planina nudi nezaboravan prizor na gotovo svim svojim dijelovima, međutim samo je ovaj njein dio smješten u provinciji Gansu stekao svjtesku slavu i izrazitu popularnost među turistima, te dobio svoje zasluženo mjesto na popisu UNSECO Svjetske baštine. Posjetitelji se slažu da je ovo mjesto najbolje posjetiti u suton kada se boje mijenjaju.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.