Zoološki vrt Tiergarten Schönbrunn, Beč

U južnom predgrađu Beča nalazi se zoološki vrt Tiergarten Schönbrunn, službeno najstariji zoološki vrt na svijetu. Osnovali su ga Habsburgovci još davne 1752. godine i dio je carskog kompleksa impozantnog dvorca Schönbrunn. Zamišljen je kao vrt sa prekrasnim carskim paviljonom u centralnom dijelu i bio je okružen sa 13 kaveza različitih životinja. Osim tog Carskog paviljona u kojem su Marija Terezija i Franjo I. često doručkovali okruženi kavezima sa životinjama, iz tog razdoblja potječu i brojne barokne zgrade koje i dan danas krase zoološki vrt. Zahvaljujući brojnim inovacijma, obnovama i proširenjima, ovaj zoološki vrt se sa razlogom ubraja u najmodernije i najpopularnije zoološke vrtove diljem svijeta.

Osim uobičajenim životinja koje nastanjuju brojne zoološke vrtove diljem Europe, u ovom možete vidjeti i nekoliko veoma atraktivnih primjeraka kojima se mogu pohvaliti rijetko koji vrtovi. U donjem dijelu kompleksa nalazi se terarij sa prekrasnim primjercima gmizavaca i vodozemaca, ali i paviljon za noćne životinje (cijela unutrašnjost paviljona je u mraku, te samo ”svijetle” životinje). Ujedno, u donjem djelu vrta se nalazi i velika zgrada u kojoj se mogu vidjeti dvije pande Yang Yang i Long Hui. Naime, bečki ZOO vrt je mjesto gdje je 2007. godine na svijet došla prva beba panda začeta u zoološkom vrtu! Zanimljivo je da je 100 godina prije bebe pande u ovom zoološkom vrtu na svijet došao prvi slon začet u ZOO vrtu.

U središnjem dijelu zoološkog vrta nalazi se Amazonska prašuma, ogromni staklenik u kojem je temperatura zraka stalno 28 °C. Ovdje ćete dobiti dojam da ste u pravoj prašumi, okruženi tropskim biljakama, papigama, kornjačama i drugim životinjama (zbog visokog postotka vlage i stalne tropske temperature, fotografiranje može biti otežano). U ovom zoološkom vrtu možete uživati i u ljepotama polarnog prostora, Polariuma! Cijeli prostor je zamišljen kao iglu i uređen je kako bi udomio dvije vrste pingvina. U gornjem dijelu Polariuma možete vidjeti pingvine kako ”osvajaju” ledene sante, dok se ispod njih nalazi veliki bazen u kojem vješto plivaju. Unutar vrta se još nalazi i akvarij, te kuća pustinje.

Ukoliko Vam zatreba predah, unutar kompleksa se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata. Maleni posjetitelji na raspolaganju imaju ljuljačke i penjalice, ali i Panorama train koji obuhvaća gotovo sve djelove zoološkog vrta Tiergarten Schönbrunn.

Turistički vodič Austrija

INFORMACIJE:

KAKO DOĆI: www.zoovienna.at / Maxingstraße 13b, tel: +43 1 877 92 94-0
Metro stanica: U4 – Hietzing (Tiergarten), tramvaji: 10, 58 i 60.

RADNO VRIJEME:
Travanj – Rujan: 09.00 – 18.30 h;
Ožujak i Listopad: 09:00 – 17.30 h;
Studeni – Siječanj: 09:00 – 16.30 h;
Veljača: 09:00 – 17:00 h.
Kraj radnog vremena se već 240 godina tradicionalno oglašava zvonom po imenu ”Kaiserglöckerl” (”Carevo zvono”), koje je korišteno i u carsko doba kako bi označilo carski dolazak na područje vrta.

Photo: ©123RF

One comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.