5 razloga za posjetiti Opatiju

Opatija, poznatija i kao kraljica Jadrana, prekrasna je u svako godišnje doba. Grad je postao popularan još za vrijeme austro-ugarske, i ove godine slavi veličanstvenu 170 obljetnicu turističke tradicije! Opatija je građena na prijelazu 19. u 20. stoljeće i oduševljava svojom arhitekturom, njegovanim parkovima, šetnicom Lungomare, uređenim kupalištima i fontanama. Prve čari Opatije otkrio je riječki patricij Iginio Scarpa kada je 1844. godine izgradio ljetnikovac kojeg je nazvao Villa Angiolina (po svojoj preminuloj supruzi), što je označilo početak razvoja turizma! Villa Angiolina je uskoro postala središte društvenog života, pa je među ostalima ugostila austro-ugarskog cara Franju Josipa, bana Josipa Jelačića (1854. godine) te caricu Mariju Anu (1860. godine). Opatija je neko vrijeme bila nazivana ”zimski Beč” iz razloga što se glavna sezona odvijala tokom zime i najveći broj klijentele je dolazio upravo iz te metropole. Nakon Karlovyh Vary, Opatija je bila drugo najposjećenije lječilište! Od tog vremena, Opatija privlači veliki broj turista, a posebno je popularna u proljeće i jesen. Opatija ima puno tog za ponuditi svojim gostima, a u nastavku Vam donosimo top 5 razloga prema našem mišljenju.

1.Parkovi
Opatija je često nazivana ”Beč na moru” zahvaljujući svojoj povijesti i arhitekturi. Centar grada se još uvijek diči svojim povijesnim zgradama iz 19. stoljeća, ali i prekrasnim parkovima. Park Sv. Jakova i Park Angiolina nastali su u razdoblju od 1845. do 1860. godine. Ovaj hortikulturni spomenik je dom brojnim biljnim vrstama iz svih krajeva svijeta, a posebno se ističe japanska kamelia, koja je s vremenom postala simbol Opatije. Dijelovi parka građeni su u stilu engleskog parka, krivudavih staza, ali i u francuskom stilu, s cvjetnim parterom koji se mijenja prema godišnjim dobima.

2. Lungomare
Popularna opatijska šetnica Franje Josipa I. datira još s kraja 19. stoljeća, a proteže se u dužini od 12 km od Voloskog do Lovrana. Lungomare je građen u etapama; sjeverna dionica od Voloskog do Opatije potječe iz 1889. godine, iste godine kada je Opatija proglašena klimatskim lječilištem, dok je južna dionica šetnice dovršena 1911. godine, i spaja Opatiju s Lovranom. Od tada pa sve do danas, Lungomare je bio i ostao omiljena šetnica Opatijaca i njihovih gostiju. Uz Lungomare se nižu raskošne vile, prekrasni primjerci secesijske arhitekture, spomen-obilježja povijesnim ličnostima, pitoreskne uvale, dok Vam s druge strane ova prekrasna šetnica pruža uživanje na svježem morskom zraku i u prekrasnom pogledu.

3. Gastronomija
Bogata ponuda smještaja u Opatiji se odražava i na opatijskim stolovima na kojima često možete naći spoj primorske i kontinentalne kuhinje koje su nezamislive bez svježih lokalnih namirnica. Opatijska rivijera ponosi se najboljim restoranima na Jadranu. Osim što ovdje možete uživati u svježoj ribi i finim morskim specijalitetima, svakako kušajte regionalne delicije poput šparuga, maruna i trešanja po kojima je ovo područje poznato.

4. Joie de vivre
Opatija Vam nudi veliki broj kafića u kojima možete uživati u različitim okusima omiljenog napitka diljem svijeta. Veliki broj kafića Vam nudi i savršen pogled na kvarnerski zaljev, što kavi u Opatiji daje zasigurno dodatnu vrijednost. Posjetite kavanu Wagner u samom gradskom centru, ili pak kavanu hotela Continental, i uživajte u različitim okusima kave te bogatoj ponudi pralina.

5. Wellness
Opatija svoje turističke početke može zahvaliti ljekovitim svojstvima mora i čistog zraka. Još od 19. stoljeća, posjetitelji su dolazili u Opatiju kako bi poboljšali svoje opće blagostanje. Danas na području Opatije možete uživati u brojnim spa & wellness centrima koji nastavljaju tradiciju Opatije i zajedno s opatijskim wellness hotelima ovaj grad čine posebno atraktivnim. Opatija je još 1889. godine proglašena prvim morskim lječilištem i kupalištem na Jadranu, a do 1913. godine imala je 5 javnih kupališta okruženih raskošnim parkovima.

Još uvijek se razmišljate gdje biste proveli idealan vikend?

Turistički vodič: Primorsko goranska županija

photos: 123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.