Čokoladne destinacije

Tisućama godina unatrag, čokolada je bila omiljena hrana civilizacija koje su naseljavale Srednju Ameriku, kao što su Maye, Asteci i Olmeci. Maye su prvi upotrebljavali plodove kakaova stabla, koje raste u tropskim kišovitim šumama Amazone, za izradu ukusnog napitka zvanog chokolatl. Tu gustu, bogatu tekućinu dobivali su kuhanjem i mljevenjem plodova kakaa koje su zatim miješali u vodi sa sojom, vanilijom i čilijem. Plodove kakaa su upotrebljavali i kao valutu i darove za proslave. I kad su njihovi bogati trgovci odnijeli plodove kakaa u Meksiko i prodali ih Astecima, kakao je i ondje postao pravi hit. Kada pogledamo današnje proizvode od čokolade, izgleda pomalo nevjerojatno što se sve može napraviti od zrna kakaa, zar ne? Vjerovali ili ne, ali čokolada je do 16. stoljeća u Europi bila potpuna nepoznanica, a danas se najpoznatije čokolade proizvode upravo na ovom kontinentu. Čokolada i proizvodi od čokolade su karakteristični za gradove i države diljem svijeta, a kao što smo već spomenuli, Europa prednjači na mapi čokoladnih destinacija. Švicarska mliječna čokolada, praline od limuna u Barceloni, belgijske praline ili čokolada u Parizu, sve su itekako ukusne, fine i vrijedne spomena. U nastavku možete pročitati najbolje destinacije kada je čokolada u pitanju i biti sigurni da ćete uživati u božanstvenom okusu!

1. Zürich, Švicarska
Švicarci imaju najveću potrošnju čokolade po glavi stanovnika što i ne čudi, s obzirom na činjenicu da je domovina nekih globalno poznatih proizvođača čokolade, kao to su Lindt, Nestlé, Suchard i Toblerone, a Zürich je centar proizvodnje ove omiljene slastice u državi! Za uistinu jedinstveni doživljaj, ovdje imate priliku ukrcati se na Čokoladni vlak koji će Vas odvesti u Broc do Nestle tvornice, gdje ćete imati priliku degustirati čokoladu i gledati kako se proizvodi. Preporučujemo Vam da svakako navratite do trgovine Merkur u kojoj ćete pronaći bogati izbor raznovrsnih slastica poznatih firmi koje proizvode najfinije čokolade!

2. Bruxelles, Belgija
Cijela Belgija je jedan veliki čokoladni raj koji se može pohvaliti sa čak 12 tvornica čokolade, 16 muzeja čokolade i sa preko 2 100 trgovina koje nude najfiniju čokoladu. Glavni grad Bruxelles je dom dva najveća proizvođača, Godive i Leonida, ali i velikom broju manjih prodavaonica. Da je Bruxelles grad čokolade uvjeriti ćete se već samim dolaskom u zračnu luku gdje ćete po prvi puta osjetiti taj prekrasni miris kojeg ćete osjećati tijekom cijelog boravka ovdje. Svakako posjetite muzej Musee du Cocao et du Chocolate u kojem možete naučiti kako se pravi čokolada, i kasnije se okušati u pripremi vlastite.

3. Barcelona, Španjolska
Španjolci su prvi europski narod koji su imali prilike uživati u čokoladi iz Novog svijeta, a od tada je Barcelona središte za sve ljubitelje čokolade, u kojem je prva čokolada napravljena 1780. godine. Vjerujemo da Kolumbo nije mogao niti zamisliti kako će donošenje sjemena kakaa u Europu rezultirati masovnom opsesijom čokoladom. Bogatu tradiciju izrade i uživanja u čokoladi možete vidjeti u muzeju posvećenom čokoladi, Museo de La xocolata, koji ima čak i čokoladne skulpture sa toplom čokoladom!

4. Pariz, Francuska
Iako je možda u drugom planu zbog sireva i vina, čokolada je u francuskoj prijestolnici ipak veoma poznata i cijenjena bilo da se radi o chaud a l’ancienne ili topljenoj čokoladi koja se ulijeva u mlijeko ili pak bogatoj crnoj čokoladi iz Debauve et Gallais za koju se tvrdi da je najbolja francuska gorka čokolada. Ovdje ćete se zasigurno opustiti i uživati, a naš savjet je da posjetite Cafeotheque, nezaobilaznu točku ljubitelja kave u kojoj možete uživati u nevjerojatnoj kombinaciji čokolade i kave, a obavezno posjetite jednu od brojnih prodavaonica čokolade i kupite najslađi mogući suvenir.

5. Opatija, Hrvatska
Hrvatska također ima svoju čokoladnu prijestolnicu, točnije u hotelu Continental u kojem se nalazi tvornica čokolade Milenij Choco Svijet! Možete ju posjetiti i vidjeti kako nastaju najbolje torte, kolači, čokolade i praline i jedan od ovih slatkih suvenira ponijeti za uspomenu. Svakako trebamo napomenuti da se u Opatiji redovito održavaju i festivali posvećeni čokoladi, sa bogatim i prigodnim programima!

Photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.