Derinkuyu, podzemni grad u Turskoj

Velika dolina u srcu Male Azije, Kapadokija, poznata je diljem svijeta po arhitekturi koju su zajedno formirali priroda i čovjek, te po veoma vrijednim arhološkim nalazištima. Ujedno, ovdje se nalaze i najpoznatiji podzemni gradovi na svijetu, Derinkuyu, Kaymakli i Tatlarin. Podzemni gradovi Kapadokije su tehnički savršeni te su opskrbljeni čistim zrakom, što nam samo svjedoči o razvijenosti civilizacije koja ih je izgradila, a danas predstavljaju velika otkrića i turističke atrakcije.

Derinkuyu ili ”Duboki bunar”, podzemni je grad koji je jako dugo godina bio skriven od očiju javnosti, a otkriven je tek 1963. godine. Za ovaj se grad s razlogom može reći da je pravo inžinjersko remek djelo i veliko arheološko otkriće. Nalazi se 85 metara ispod zemlje, te ima 18 katova koji vode do te dubine. Ovo je grad u kojem je bez problema moglo stanovati 20 000 stanovnika i koji ima ventilacijske sustave, trgovine, oružarnice, groblje, bunare te kroz kojeg je tekla svježa pitka voda. Prema jednoj od teorija, nastambe su gradili Frigijci, u razdoblju između 8. i 7. stoljeća prije Krista, a vjeruje se da je grad proširen u doba Bizantskog carstva. Za vrijeme uspona Perzijskog carstva, grad je bio korišten kao naselje za izbjeglice, dok je za vrijeme rimske i arapske invazije korišten kao sklonište. Grad je služio i kao dobra zaštita od vrućih ljeta i ledenih zima, a konačno je napušten za vrijeme osmanske vlasti. No, postoji i druga strana priče, odnosno najstariji izvor od podzemnim gradovima prema kojima su tadašnji stanovnici, Hetiti, kopali svoje kuće pod zemljom 1 400 godina prije Krista. Ovu tezu su dokazali i ostaci arheoloških iskopina Hetita kao što su kip lava.

Ovaj impresivni grad nije jedino arheološko otkiće u Turskoj. Naime, na širem područje je otkriveno oko 200 drugih podzemnih gradova, od kojih ih najmanje 40 ima tri kata. Derinkuyu je najveći među njima, a podzemnim tunelima je povezan sa još 4 grada. Kao i sve druge stare građevine, i ovi nam podzemni gradovi rasplamsavaju maštu i postavljaju jako veliki broj upitnika nad glavom. Derinkuyu je danas otvoren za posjetitelje, ali samo se polovica grada može posjetite. Većina ulaza su tuneli koji su toliko uski da se gotovo kroz njih mora puzati, što su graditelji ovog grada taktički osmislili kako bi učinili potencijalne napadače krajnje ranjivim, a na ulaze su postavili masivna kružna vrata koja bi se zatvarala iznutra.

photo: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.