Najljepše ruševine južne Amerike

Diljem svijeta postoji na stotine prekrasnih ruševina koje potječu iz različitih razdoblja, a svaka od njih priča svoju zanimljivu priču i predstavlja svoju civilizaciju. Odolijevajući vremenu i prirodnim silama, obavijene velom misterija i tajni, ove ruševine pobuđuju veliki interes ljudi. Da li je razlog tome njihova mistična energija ili pak razbuktala mašta posjetitelja koji su fascinirani umijećem gradnje i načinom života tih civilizacija zbilja ne možemo reći, no ono što sa sigurnoću možemo reći je da sve ove građevine ostavljaju bez daha.

1. Machu Picchu, Peru
Ovaj izgubljeni grad Inka se s razlogom ubraja među najljepše i najmističnije ruševine, ne samo na području Južne Amerike, već i šire. Izgrađen početkom 15. stoljeća na zahtjev kralja Pachauteca, napušten je tijekom španjolskih osvajanja Južne Amerike, i bio je potpuno zaboravljen do početka 20. stoljeća! Smješten na 2 350 metara nadmorske visine, poznat je po svojim zelenim terasama na kojima je smješteno 150 kamenih građevina, a monumentalni hramovi i zgrade zapanjuju preciznošću gradnje. Zar nije dovoljno da se zapitamo kako su Inke uspijeli tako velike komade kamena dovući na planine?!

2. Palenque, Meksiko
Ove ruševine su jedno od najvažnijih areheoloških nalazišta civilizacije Maya u cijelom Meksiku, ali i na području cijele Srednje Amerike. Smjestile su se u gustoj tropskoj šumi u podnožju planine Tumbala Chiapas. Pronalazak keramičkih ostataka na ovom području potvrđuje postojanje civilizacije 100 godina prije Krista, ipak je većina građevina koju ovdje možete vidjeti izgrađena između 6. i 10. stoljeća. Najvaći vladar ovog grada-države je Paskal koji je na vlast došao 603. godine i odmah započeo sa izgradnjom arhitektonski inovativnih građevina koja ja trajala do kraja njegove vladavine, koja je potrajala impozantnih 68 godina! Zidovi i krovovi ovih građevina su pokriveni rezbarijama koji vjerno prikazuju obrede i aktivnosti vladara i bogova, i na vjeran način nam pokazuju uvid u vjerovanja civilizacije Maya. Pretpostavlja se da se ovdje nalazi sveukupno 500 građevina, a svega 34 su iskopane!

3. Tikal, Guatemala
Ovo je jedno od najvećih arheoloških nalazišta i urbanih centara civilizacije Maya, a nalazi se u arheološkom području Peten Save na sjeveru Guatemale. Tikal je predstavljajo glavni kulturni i građanski centar civilizacije Maya. Iako monumentalna arhitektura na ovom području datira još u 4. stoljeće prije Krista, Tikal je svoj vrhunac dosagao između 2. i 9. stoljeća prije Krista, odnosno u ono vrijeme kada su Maye politički i ekonomski dominirale regijom. Do kraja 10. stoljeća, ovo je područje napušteno do čega je doveo postupni pad broja stanovnika i uništenje velikog broja elitnih palača.

4. Chichén Itzá, Meksiko
Na sjevernom dijelu poluotoka Yucatan nalazi se veliko arheološko nalazište, koje je također djelo velike civilizacije Maya. Ovo nalazište je nekoć bio glavni regionalni centar u sjevernim ravnicama koje su kontrolirale Maye, a privlači milijune znatiželjnih posjetitelja godišnje! U ovom kompleksu ruševina svakako se izdvaja hram Kukulkan ili El Castillo, veličanstvena kamena piramida koja fascinira arhitekturom, ali i arheološkim i matematičkim znanjem koje su posjedovale Maye! Naime, 365 stepenica sa sve 4 strane građevine predstavljaju dane u godini i strane svijeta. Maye su bile veoma napredne i u poznavanju astronomije o čemu svjedoči dokaz poklapanja sunčevih zraka sa likom zmije na hramu za vrijeme proljetnog i jesenskog ekvinocija. Chichén Itzá je nekoć bio centar trgovine tadašnjih naroda koji su obitavali na poluotoku Yucatan te je dokaz njihove urbane i bogate kulture. Ono što nas zanima (kao vjerojatno i Vas) zašto su tijekom ranog 15. stoljeća svi stanovnici misteriozno otišli s ovog područja?

5. Copán, Honduras
Ovaj nekoć veliki grad Maya je prema mnogima najimpresvnije nalazište ove civilizacije koje je ikada otkriveno. Sastoji se od piramida, hramova i 21 kamenog stupa, sa rezbarenim likovima drevnih kraljeva. Dok je nalazište Tikal grandiozno i odlično za pobliže upoznavanje Mayanske arhitekture, ovo nalazište je “must see” destinacija ponajviše zbog umjetnosti. Od 5. do 9. stoljeća je bio glavni grad kraljevstva, a u to vrijeme ga je naseljavalo oko 20 000 stanovnika. Ovo nalazište je najpoznatije po nizu portretnih stela koje su bile smještene na glavnom trgu grada te zbog stepenica prepunih hijeroglifa sa kojih su navodno padale glave žrtvovanih robova. Kao što je slučaj sa svim gradovima civilizacije Maya, nije poznat razlog zbog kojeg je propao i ovaj grad.

photos: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.