Najljepši nacionalni parkovi u Europi

Ako ste ljubitelji prirode, šuma, jezera, flore i faune, onda nastavite čitati i otkrijte najljepše nacionalne parkove u Europi, prema našem izboru. Na trenutak zaboravite na gužve u gradu, gusti promet, zaboravite zadimljene kafiće i prepune shopping centre i zamislite da se opuštate u jednom od ovih nacionalnih parkova. Otkrijte nevjerojatnu ljepotu parkova, kao što su Plitvička jezera ili pak talijanski Dolomiti.

1. Plitvička jezera, Hrvatska
Bez pretjerivanja ćemo reći da je riječ o jednom od najljepših nacionalnih parkova na svijetu i jednom od najimpresivnijih krških oblika, a ujedno i najstarijem nacionalnom parku u Hrvatskoj. Plitvička jezera su smještena u dijelu Hrvatske gdje iz sjevernog ravničastog prostora prelazimo u uzdignutiji i okršeni planinski predio. Jezera su smještena na dodiru Korduna i Like te ogulinsko plašćanske udoline na samom izvoru krške rijeke Korane – na visini od 480 do 636 m nad morem – na obroncima Male Kapele i Plješevice. Sastoji se od ukupno 16 jezera, koja dijelimo na Gornja i Donja, a koja su međusobno odvojena sedrenim barijerama, po čemu su jezera i poznata.

2. Dolomiti, Italija
Planinski masiv u sjeveroistočnoj Italiji koji se proteže od rijeke Adige u vapnenačkim Alpama, pa sve do Pieve di Cadore, na istoku. Sjeverna i južna granica Nacionalnog parka su definirane dolinama Puster i Sugana (Val Pusteria i Val Sugana). Unutar ovog područja se nalazi više regionalnih parkova, a Nacionalni park je 2009. godine proglašen prirodnom svjetskom baštinom UNSECO-a. U Dolomitima se nalazi 21 vrh viši od 3.000 m nadmorske visine i oni pokrivaju površinu od oko 141.903 hektara. Tu se nalaze neki od najljepših alpskih krajolika s vertikalnim stijenama, strmim liticama i velikom gustoćom uskih, dubokih i dugih dolina. Omiljena su destinacija za organizaciju brojnih aktivnosti, kao što su skijanje, planinarenje, alpinizam,…

3. Triglav, Slovenija
Na području sjeverozapadne Slovenije, u Julijskim Alpama nalazi se Triglav. Ime je dobio po najvišem slovenskom vrhu, Triglavu (2864 m n/m). U triglavskom nacionalnom parku spajaju se dva velika slijeva i to rijeke Soče koja utječe u Jadransko more te rijeke Save koja teče prema Dunavu, odnosno Crnom moru. Na tom terenu gorskog krša se nalaze i brojni stalni slapovi, a u području toka Soče su i najbrojniji. Najveće jezero Nacionalnog parka je Bohinjsko jezero koje je tektonsko-ledenjačkog postanka, i jedno od omiljenih izletišta slovenaca i njihovih gostiju.

4. Göreme, Turska
U nekadašnjoj povijesnoj pokrajini Kapadociji nalazi se gradić Göreme, grad smješten u krajoliku neobičnih vulkanskih stijena koje su oblikovane erozijom u eridnoj klimi. U šupljinama ovih neobičnih skupina stijena smještena su naselja koja potječu još iz 4. stoljeća, kao i crkve i samostani izgrađeni u vrijeme bizantskog carstva. Nacionalni park Göreme je, zajedno s povijesnim lokalitetima isklesanima u stijenama Kapadocije, 1985. godine stavljen pod zaštitu UNESCO-a.

photos: 123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.