Srednjovjekovna Puglia

Jug Italije odiše dozom mističnosti. To je područje u kojem se tradicija i moderno spajaju na idealan način, raznolikosti arhitekture i pejzaža ostavljaju bez daha i područje je ovo u kojem imate dojam kao da je vrijeme stalo. Zanima Vas zašto je ovo područje Jadrana toliko različito od ”naše strane” Jadrana? Jedan od načina da saznate je da nam se pridružite na jednom od polazaka na čarobni jug Italije , ili se pak možete udobno smjestiti u stolac i pročitati zašto je Puglia toliko mistična i zanimljiva. Pa krenimo redom!

Svega 60 kilometara od Barija nalazi se Alberobello, gradić sa svega 11 000 stanovnika. Ono po čemu je specifičan je veliki broj građevina koju talijani nazivaju ”trullo”, a mi ćemo ih nazivati kućicama u starom stilu. Unutrašnjost ovih specifičnih građevina čini jedinstven prostor, a grade se bez cementa i žbuke, kako bi je lakše srušili ako dođu poreznici (ako ćemo vjerovati legendi). Kuće su jako malene, s vratima do ramena (istina, Talijani su sitnijeg rasta ali vrata su jako malena) i sve u svemu dobijete zaključak da se radi o jako siromašnom području. Većina ovih građevina je uređena u turističke svrhe i samo se tako i koristi, ali ipak se jedan dio koristi za stanovanje i njihovi stanovnici su veoma ponosni na svoje kuće! Veliki broj okolnih vikendica je građen u istom stilu, te sve skupa čini jedinstvenu atmosferu, kao da ste u bajci, a ukoliko još tome pridodamo tišinu koja vlada ovim gradom dolazimo do zaključka da je riječ o području idealnom za relaksaciju i odmor! Ovo područje je raj i za fotografe, jedinstveni prizori se nižu jedan za drugim i jednostavno dokazuju fotogeničnost Italije. No, ponesite sa sobom riječnik talijanskog, jer će Vam u ovom gradu definitvno zatrebati! Preporuka: posjetiti špilju Grotte di Castellana, udaljenu svega 15 km od Alberobella.

Drevni talijanski grad, star preko 9 000 godina za kojeg kažu da je najintrigantniji grad u Italiji je Matera. Grad jednostavno šokira svojom veličinom, tradicijom te gotovo nestvarnim spojem stijena i impozantne arhitekture gotovo na svakom koraku! Bez obzira u kojem smjeru gledate, grad se skaldno utapa u krajolik, da se čini gotovo nestvarnim! Ovo područje je prepuno pećina, u kojima su ljudi stanovali sve do pedesetih godina prošlog stoljeća. Pećine su veoma prostrane, no najveći problem je održavanje higijene te su upravo zbog tog razloga posljednji stanovnici pećina morali iseliti. No, ako hoćete, možete osjetiti dašak života u pećini jer postoji nekolicina hotela koji su napravljeni u preuređenim pećinama. Inače, grad se smjestio na obje strane malenog kanjona rijeke Gravina te se sastoji od biše naselja: Sasso Barisano s bogatim portalima, Sasso Caveoso s rimskim amfiteatrom, Civitta s katedralom te park Murgia s brojnim crkvicama. Od 1993. god., Sassi di Matera je, zajedno s parkom rupestrijskih crkava (Murghia Matera), upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. U Materi je sniman dio čuvenog filma Pasija (Passion of the Christ).

Ostuni je grad sa 32 000 stanovnika, i smjestio se na malenom brdu, svega 8 km od obale. Ovo je tipični meditaeranski grad kojim dominira bijela boja! Dakako, turizam je glavna gospodarska grana, zahvaljujući idealnom smještaju (blizu plaže, a opet sasvim dovoljno udaljen) ali i zanimljivoj povijesnoj baštini. Na vrhu brda se nalazi Stari grad, koji je još i danas opasan drevnim zidinama. Najvažnija građevina u gradu su katedrala i biskupski dvor, te brojne palače lokalnih plemićkih obitelji. Ono što je karakteristično za ovo područje su ”masserie”, odnosno seoske farme koje posjetiteljima nude udoban smještaj u tradicionalnim kućama (seosko domaćinstvo).

Dakako, Puglia je mnogo više od navedenog. Prije svega, ističu se glavni gradovi regije: Bari, Brindisi, Lecce, Taranto i Foggia, no ova tri grada se posebno ističu svojom arhitekturom i smatramo da smo ih s razlogom istaknuli!

photos: 123RF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.