Informacije

POLAZAK: 30.10.2021.         Otkrijte s nama najljepšu dionicu popularne Parenzane, od Grožnjana do Livada, staze koja je prava poslastica za sve ljubitelje netaknute prirode i oduševite se mističnom ljepotom Istre!

Okupljanje grupe ispred zgrade gradskog poglavarstva grada Zagreba (Trg S. Radića 1) u 06.15h. Nakon upoznavanja sa voditeljem putovanja, polazak u 06.30h prema ISTARSKOM POLUOTOKU. Vožnja kroz Gorski Kotar uz kraća zaustavljanja, prema potrebi grupe. Nakon prolaska tunela koji se proteže kroz UČKU, započinjemo sa prekrasnim vidicima na unutrašnjost Istre. Vožnja prema GROŽNJANU, u kojem ćemo i započeti našu pješačku avanturu prema LIVADAMA stazom koja se proteže na 20,4 km.  Inače, ovo je i  najatraktivnija dionica Parenzane zbog brojnih tunela i vijadukata te vidikovaca na rijeku Mirnu. Šetnja je veoma laganom i jednostavnom trasom, koja se većinom lagano spušta nizbrdo. U Grožnjanu, pored crkve Sv. Kuzme i Damjana, počinje se spuštati bijela cesta za Ponte Porton. Oko 300 m dalje, prva lijeva makadamska cestica u smjeru mjesta Kalcini, ispod prepoznatljivog parencanskog nadvožnjaka, vodi dalje na trasu Parenzane. Južnim bokom visoravni, jakim i ponekad grubljim makadamom, trasa će nas dovesti u mjestašce Biloslavi, gdje se nekoć nalazila nadstrešnica stanice koja je nosila ime Kostanjica, a uskoro ćemo doći i do prvog tunela Kostanjica (dužina: 69,9 m). Dalje će nas trasa odvesti prema Završju, a putem ćemo naići na veliku ruševnu zgradu u koju je ugrađeno mnogo kamenih blokova s karakterističnim oznakama TPC (Trieste-Parenzo-Canfanaro). Gradić Završje, smješten na uzvišenju prema sjeveru, sa svojom srednjevjekovnom kulom dominira ovim područjem. Ubrzo ćemo doći do tunela Završje I (dužina: 35m) i tunela Završje II (dužina: 28 m). Odmah iza drugog tunela veliki usjek savladava vijadukt Završje (dužina: 61,8 m; visina:20 m). Grubim makadamom, kroz crnogorični šumarak, trasa će ns dovesti do vijadukta (dužina: 68,5 m; visina: 30 m) i tunela Freski (dužina: 146 m; potrebno je imati rasvjetu!). Laganim spustom doći ćemo  do mjesta ispod naselja Grimaldi, gdje je nekoć stajala stanica Oprtalj. Parenzana i dalje prolazi kroz crnogoričnu šumu i ubrzo ćemo na vijadukt Oprtalj (dužina: 75,2 m; visina: 25 m) koji premošćuje Mlinsku dolinu. Ovdje trasa skreće jako udesno i počinje mekanije tlo. Na najisturenijem dijelu brda, ispod mjesta Buri, gdje je veliki zavoj ulijevo, prestaje šuma, pojavljuju se Livade i otvara se vidik na brda preko rijeke Mirne. Završna točka naše dionice su LIVADE, malo mjesto u srcu doline rijeke Mirne, i najniža točka ove rute između Grožnjana i Poreča. U Livadama možete posjetiti i Muzej Parenzane u kojem su izloženi predmeti, dokumenti, fotografije, stare razglednice, odnosno sve vezano uz vrijeme prometovanja vlaka Parenzanom od 1902. do 1935. godine. Slobodno vrijeme za ručak i individualne programe. Okupljanje grupe u dogovoreno vrijeme i polazak prema Zagrebu. Slijedi ugodna vožnja Istrom i zelenim srcem Hrvatske, uz kraća usputna zaustavljanja prema potrebi grupe. Dolazak na mjesto polaska je predviđen u večernjim satima, do 21h.

CIJENA UKLJUČUJE: prijevoz turističkim autobusom visoke turističke kategorije, pratitelja putovanja, lokalnog vodiča, sve razglede prema programu te troškove jamčevine, organizacije, prodaje i realizacije, PDV

CIJENA NE UKLJUČUJE: fakultativne sadržaje, troškove osobnih narudžbi, sve ne navedene troškove, skretanje s rute

POLAZAK:  30.10.2021.
CIJENA PO OSOBI: 200,00 kn

UPUTE ZA IZLET:
– udobna sportska odjeća,
– udobna i kvalitetna sportska obuća (gojzerice ili tenisice) u kojoj ćete moći prohodati dionicu Parenzane (napomena: dionica nije tehnički zahtjevna, ali hoda se po neravnom terenu – makadamu),
– dovoljna količina vode koja će Vam biti potrebna za prohodati dionicu + obrok (sendvič, energetske pločice,…).
– rezervna garderoba (majica, čarape,…)
– PREPORUKA: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja (12,12 kn / osoba)
Uplatom izleta potvrđujete da ste pročitali program izleta, posebne napomene i da ispunjavate zdravstvene, fizičke i tehničke preduvjete za sigurno sudjelovanje.

VAŽNO:
U slučaju donošenja jedne od sljedećih mjera za putovanja unutar država članica Europske Unije za državljane Republike Hrvatske:
– da za ulazak u odabranu destinaciju budu uvedene mjere poput obveznog testiranja na Covid-19 prilikom ulaska u zemlju ili karantene za državljane Republike Hrvatske,
– obveze samoizolacije/karantene prilikom povratka u Republiku Hrvatsku iz odabrane destinacije,
– obveze testiranja na virus Covid-19 prilikom povratka u Republiku Hrvatsku iz odabrane destinacije,
– zabrane putovanja za državljane Republike Hrvatske u odabranu destinaciju,
– bilo koja druga epidemiološka mjera od strane Stožera koja bi rezultirala nemogućnošću realizacije planiranog putovanja u odabranu destinaciju.
Garantiramo povrat uplaćenih sredstava u punom iznosu u roku 1 radnog dana od otkaza putovanja od strane agencije.

U slučaju otkaza od strane putnika zbog sumnje na zarazu ili zaraze virusom Covid-19 prije putovanja, za vrijeme putovanja ili poslije putovanja primjenjuju se Opći uvjeti putovanja turističke agencije Smart Travel!

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 30 (u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika, Agencija zadržava pravo otkaza putovanja)

ORGANIZATOR: Smart Travel
* vrijede opći uvjeti putovanja agencije Smart Travel
** preporuka putno osiguranje!

NAPOMENE:
– Sukladno preporukama HZJZ, molimo Vas da na izlet ponesete maske te da ih nosite na licu za vrijeme vožnje. Na ulazu u autobus, potrebno je dezinficirati ruke. Agencija će osigurati potrebne dezinficijense za ruke.
– Za otkaze putovanja od strane putnika vrijede otkazni rokovi navedeni u Uvjetima putovanja, te Vas ljubazno molimo da iste pročitate! Ukoliko želite uplatiti policu Osiguranja od otkaza (u tom slučaju ostvarujete pravo na povrat), molimo da nas kontaktirate!
– Turistička agencija prilikom organizacije i realizacije putovanja poštuje pravila i propise ”Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu” kojim je između ostalog definirano vremensko zaustavljanje na odmorištima, dnevni odmor vozača, kao i maksimalno zauzeće autobusa u danu te Vas molimo na razumijevanje i suradnju!
– Od 7. travnja 2017. godine u primjeni je novi sustav granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze, na svim granicama Europske unije na kojima se provode granične kontrole, uključujući i građane Europske unije što može uzrokovati duža čekanja na graničnim prijelazima te Vas molimo za razumijevanje.
– Sukladno članku 14. odluke o uređenju prometa (Službeni glasnik Grada Zagreba 21/14) na stajalištima javnog prijevoza dopušteno je stajanje samo autobusima trgovačkog društva kojemu je Grad povjerio obavljanje poslova javnog prijevoza putnika.
– Završna obavijest o putovanju se šalje 48 sati prije polaska na put (obavijest o točnom peronu polaska, broju sjedala, imenu i kontaktu voditelja putovanja).
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili za osobe koje zahtijevaju korištenje WC u autobusu.
– Agencija nema saznanja o vremenu čekanja na graničnom prijelazu niti je odgovorna za isto, te Vas molimo za razumijevanje.
– Agencija ne odgovara za izgubljene, oštećene ili otuđene osobne stvari putnika / ostavljene u prijevoznom sredstvu / destinaciji!

Upute i Opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Kupnjom putovanja prihvaćate navedene uvjete, stoga Vas molimo da ih pozorno pročitate. Odgovorni organizator: SMART TRAVEL d.o.o., Medveščak 89, 10 000 Zagreb, OIB: 65858888364, ID KOD: HR-AB-070116312. Polica jamčevine br. 298625000131 uplaćena kod Croatia Osiguranja d.d. Zagreb, Vatroslava Jagića 33, 10 000 Zagreb, OIB: 26187994862, Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, http://www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji države u koju se putuje. Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda provedbe programa.

Slike Grožnjan: ©123RF

Slike Parenzane: ©Istarska županija, Upravni odjel za turizam (photos by Julien Duval)

 

Kupi


POLAZAK: 30.10.2021.